Kotleciki mięsno-ryżowe

autor: • 2 lutego 2014 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Składniki:
– 100 g ryżu dzikiego lub brązowego
– 300 g polędwicy wołowej
– 1/2 czerwonej cebuli
– ząbek czosnku
– 200 g kapusty świeżej
– czerwona papryka
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
– puszka pomidorów
– sos tabasco, mieszanka włoskich ziół, szczypta soli

Przygotowanie:
Mięso należy zmielić w blenderze. Ryż połączyć z kapustą tartą na tarce, a następnie zalać 400-500ml gorącej wody. Odstawić pod przykryciem na 10-15 minut. Do zmielonego mięsa dodać posiekaną cebulę, siemię lniane, czosnek, pokrojoną paprykę, kilka kropli sosu tabasco oraz włoskie zioła. Dokładnie wymieszać a następnie połączyć z ryżem (jeśli ryż nie wchłonął całej wody, należy jej resztkę wcześniej odlać). Uformować kulki lub kotlety i umieścić w garnku. Ustawić na gazie i zalać pomidorami z puszki (należy nieco je posolić). Dusić przez około 20 minut na wolnym ogniu (do momentu aż większość sosu pomidorowego zostanie wchłonięta).

Kaloryczność (całej porcji: 7-8 kotletów): 741 kcal
Białko: 65 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 91 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *