Hamburger w stylu fit

autor: • 2 kwietnia 2015 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Dziś pomysł na kanapki a’ la hamburger w „egzotycznym” wydaniu.

Składniki:
– 4 niewielkie kromki pieczywa z pełnego ziarna
– 150 g polędwicy wołowej
– 2 plasterki czerwonego grejpfruta
– plasterek pomidora
– garść sałaty rukoli
– 2 plasterki awokado
– 1/4 niewielkiej, czerwonej papryki
– 1 ogórek kiszony
– 1 limonka
– 1 łyżeczka keczupu
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 czerwonej cebuli
– biały pieprz, szczypta soli, bazylia, 1/4 papryczki chilli
– 2 winogrona do dekoracji

Przygotowanie:
Wołowinę zmielić w maszynce (lub poprosić o zmielenie w sklepie), dodać sok z limonki, biały pieprz, sól, bazylię oraz drobno posiekaną papryczkę chilli, czosnek i cebulę. Dokładnie wymieszać, a następnie uformować kotlety. Usmażyć na elektrycznym grillu (jeśli go nie posiadacie, możecie skorzystać z typowej patelni z dodatkiem oleju kokosowego). Pieczywo podgrzać, umieszczając na grillu/patelni na około 30 sekund. Na ciepłym pieczywie umieścić plasterek grejpfruta oraz mięso. Na jedną kanapkę dodać pokrojonego w paski ogórka, sałatę rukolę oraz plasterki awokado. Na drugą kanapkę, plasterek pomidora, czerwoną paprykę oraz keczup. Przykryć obie kanapki drugą częścią pieczywa, spiąć wykałaczką i nabić na nią winogrona.

Kaloryczność (całego przepisu): 471 kcal
Białko: 34 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 68 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *