Fenyloanalina pomoże pokonać otyłość?

autor: • 8 grudnia 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Budulec białka pokarmowego, fenyloanalina, może ograniczać apetyt poprzez wpływ na wydzielanie hormonu regulującego nasze łaknienie. Kolejny argument za dietami wysokobiałkowymi?

Zwolennicy zwiększania udziału białka w codziennej diecie mogą zacierać ręce. Podczas dorocznej konferencji Society for Endocrinology w brytyjskim Harrogate omawiane było badanie, które wskazuje na zalety fenyloanaliny – aminokwasu będącego ważnym budulcem białek.

O tym, że dieta wysokobiałkowa może pomóc w zrzucaniu zbędnych kilogramów, wiadomo nie od dziś. Jednocześnie taką dietę może być trudno utrzymać, a w dłuższej perspektywie może ona powodować inne, mniej pozytywne konsekwencje zdrowotne. Nie do końca jednak jasne jest, w jaki sposób „przejście na białka” pomaga osiągnąć spadek wagi.

Dotąd wiadomo było, że wydzielająca się w trakcie trawienia fenyloanalina wpływa na wydzielanie się hormonów regulujących apetyt, a mniejszy apetyt w oczywisty sposób redukował pobór pożywienia. Potwierdziły to badania na myszach. Nie było jednak pewne, w jaki sposób aminokwas wpływa na uwalnianie hormonów oraz czy inne czynniki nie miały wpływu na spadek apetytu.

By to zbadać, prof. Kevin Murphy i jego zespół na Imperial College London postanowili sprawdzić wpływ fenyloanaliny na pobór pożywienia oraz aktywność mózgu w obszarach związanych z regulacją apetytu. Fenyloanalinę podawano myszom doustnie oraz rektalnie, by sprawdzić jej znaczenie w różnych obszarach układu pokarmowego. Następnie monitorowano ich dietę oraz aktywność mózgu. Zgodnie z przewidywaniami, oba sposoby podawania aminokwasu zwiększały aktywność obszarów regulujących apetyt w mózgu, ale podawanie w fenyloanaliny w czopkach dawało znacznie lepsze efekty, tj. znacznie silniej zmniejszało apetyt.

Jak zwykle przy badaniu na gryzoniach nie ma mowy o przełożeniu na ludzie 1:1, ale wyniki są bardzo wymowne. Zespół badawczy szczególnie liczy, że uda się wykorzystać je w walce z otyłością. Doktorantka Mariana Norton stwierdziła, że kolejny cel to sprawdzenie, czy u ludzi efekt będzie podobny. – Dieta wysokobiałkowa jest znana z ułatwiania odchudzania, ale trudno się jej trzymać. Jeśli zidentyfikujemy mechanizmy sterujące apetytem, będziemy mogli przejąć sterowanie apetytem poprzez tabletki lub pokarmy funkcjonalne, by wygrać z otyłością – zaznacza badaczka.

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *