Smaki Bliskiego Wschodu delikatnie połączone z tymi śródziemnomorskimi. To nasza propozycja na dziś i nie tylko – zwłaszcza jesienią i zimą dobrze poczuć bardziej wiosenną nutę w kuchni!
Kuchnia Bliskiego Wschodu słynie z wykorzystywania wielu warzyw, roślin strączkowych, ziół i aromatycznych przypraw. Jednym z przysmaków, który króluje w bliskowschodnim menu, jest hummus. To pasta z cieciorki połączona z kremem sezamowym. Jej delikatny smak sprawdzi się podczas przyrządzania codziennych posiłków.
Hummus to potrawa, która w ostatnim czasie stała się bardzo popularna na całym świecie. Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Hummus jest również bogaty w błonnik pokarmowy, który na długo zapewnia uczucie sytości. To potrawa, którą można wykorzystać w wielu ciekawych przepisach. Przykład mamy dla Was dziś!
Makaron z hummusem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- 1 szklanka hummusu
- 200 g makaronu spaghetti
- 2 łyżeczki oleju
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 100 g tartego parmezanu
- 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki siekanej natki pietruszki
- 3 garści zielonych oliwek
- garść lici świeżej bazylii
- sól i pieprz
Przygotowanie: W garnku gotujemy makaron al dente. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy umyte i osuszone pomidorki koktajlowe, które posypujemy solą i pieprzem. Smażymy je około 10 minut. Pod sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę. Ugotowany makaron odlewamy, ale zachowujemy pół szklanki wody, w której się gotował. Do wody dodajemy hummus i dokładnie mieszamy. Następnie do patelni z pomidorkami dodajemy makaron i rozcieńczony hummus, a całość starannie mieszamy. Gotowe danie przekładamy na głębokie talerze, posypujemy parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią.
Źródło: 38 PR