Zawierają znacznie mniej cukrów, za to całkiem sporo protein. Mogą być doskonałą formą przekąski lub elementem zdrowego posiłku.
Składniki (na około 8 batoników):
– 5 białej jaj
– 150 g odtłuszczonego twarożku domowego
– 1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 1 1/2 filiżanki płatków owsianych
– filiżanka otrębów żytnich
– 2 łyżeczki naturalnego masła orzechowego
– skórka pomarańczowa
– 1 łyżeczka naturalnego kakao
– przyprawa do piernika
– stewia
Przygotowanie:
Płatki i otręby wymieszać, zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy, dodać kakao, przyprawę do piernika, cynamon oraz stewię, a następnie połączyć wszystkie składniki. Białka jaj wymieszać z twarożkiem i masłem orzechowym, dodać do suchych składników, mieszać do uzyskania jednolitej, gęstej masy (w razie konieczności dodać nieco wody lub otrębów). Blachę wyłożyć folią, a następnie posmarować odrobiną oleju kokosowego. Z masy formować niewielkie batoniki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Do batoników można dodać orzechów lub suszonych owoców.
Kaloryczność (jednej sztuki): 77 kcal
Białko: 6g
Tłuszcz: 1g
Węglowodany: 11g