Domowe batony

autor: • 7 października 2014 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Zawierają znacznie mniej cukrów, za to całkiem sporo protein. Mogą być doskonałą formą przekąski lub elementem zdrowego posiłku.

 

Składniki (na około 8 batoników):

– 5 białej jaj

– 150 g odtłuszczonego twarożku domowego

– 1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej

– 1 1/2 filiżanki płatków owsianych

– filiżanka otrębów żytnich

– 2 łyżeczki naturalnego masła orzechowego

– skórka pomarańczowa

– 1 łyżeczka naturalnego kakao

– przyprawa do piernika

– stewia

 

Przygotowanie:

Płatki i otręby wymieszać, zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy, dodać kakao, przyprawę do piernika, cynamon oraz stewię, a następnie połączyć wszystkie składniki. Białka jaj wymieszać z twarożkiem i masłem orzechowym, dodać do suchych składników, mieszać do uzyskania jednolitej, gęstej masy (w razie konieczności dodać nieco wody lub otrębów). Blachę wyłożyć folią, a następnie posmarować odrobiną oleju kokosowego. Z masy formować niewielkie batoniki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Do batoników można dodać orzechów lub suszonych owoców.

 

Kaloryczność (jednej sztuki): 77 kcal

Białko: 6g

Tłuszcz: 1g

Węglowodany: 11g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *