Z Indii do Wielkiej Brytanii, a stamtąd do Polski. Chutney dociera do naszych kuchni i spiżarni. I słusznie, to ciekawe połączenie smaku słodkiego i słonego, z wyraźnie pikantną nutą, stanowi doskonałe uzupełnienie dla wielu dań.
Chutney to indyjski gęsty sos z owoców, warzyw, ziół i przypraw, który stosuje się jako wyrazisty dodatek do potraw. Jeszcze kilka lat wstecz mało kto w Polsce o takim daniu słyszał, ale dziś nasza kulinarna świadomość jest znacznie szersza. Czas poszerzyć ją również o ten niezwykły przepis, bazujący na pomidorach i bakaliach!
Składniki (na 6 słoiczków):
- 1 kg pomidorów
- 100 g żurawiny suszonej
- 150 g rodzynek
- 100 g śliwek suszonych
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- szczypta chilli (lub połowa świeżej papryczki)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni, następnie dodajemy bakalie (żurawinę należy wcześniej odsączyć z cukru poprzez 10-minutową kąpiel w ciepłej wodzie). Podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
Do podsmażonych składników dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut do momentu aż połączą się z sobą. Gotowy chutney doprawiamy solą i pieprzem, aby jeszcze bardziej podbić smak dodajemy również szczyptę chilli. Następnie chutney przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez ok. 20 minut.
Źródło: 38 PR