Posiłek potreningowy powinien dostarczać sporo energii, najlepiej pochodzącej z węglowodanów oraz porcję pełnowartościowych protein. Nasz dzisiejsza, smaczna propozycja jest tego znakomitym przykładem
Składniki:
– 1 średniej wielkości batat (słodki ziemniak)
– 150 g chudego mięsa z indyka
– 2 marchewki
– majeranek, biały pieprz, curry, sól
Przygotowanie:
Mięso podzielić na mniejsze kawałki, marchewkę umyć, obrać i pokroić w paski. Doprawić pieprzem, curry, majerankiem i odrobiną soli, a następnie zawinąć w folię i umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 25 minut.
Batata pokroić w grube plastry, a następnie gotować w wodzie przez około 15-20 minut. Grubsza plastry wymagają nieco dłuższej obróbki termicznej, najlepiej co kilka minut nakłuwać je wykałaczką – powinny być miękki.
Po ugotowaniu batata zdjąć z niego skórę (wystarczy do tego zwykły widelec) i odrobinę posolić.
Gotowe mięso umieścić na talerzu wraz z marchewką i słodkim ziemniakiem.
Kaloryczność: 326 kcal
Białko: 34 g
Tłuszcz: 2 g
Węglowodany: 43 g