Naszym dzisiejszym bohaterem jest mało popularny w Polsce amarantus. Roślina o niezwykle bogatych właściwościach odżywczych, która z powodzeniem może zastąpić płatki czy ryż. Zawiera prawie dwa razy więcej protein od tego ostatniego, dużą ilość magnezu, błonnika, a do tego jest wolna od glutenu! Co więcej, jego przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste. Oto nasz pomysł na zdrowy i smaczny i syty obiad.
Amarantus z białą rybą i warzywami
Składniki:
– 1/2 filiżanki amarantusa
– 120g białej ryby (np. dorsza)
– 1/2 czerwonej papryki
– 1 marchewka
– 1/3 średniej wielkości cukini
– 1/3 niewielkiej cebuli
– 1 łyżeczka oleju z wiesiołka
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– biały pieprz, czosnek niedźwiedzi, szczypta soli
Przygotowanie:
Amarantus zalać odrobinę osoloną wodą i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut. Rybę doprawić pieprzem, skropić skokiem z cytryny. Dodać drobno pokrojoną paprykę, cukinię i marchewkę oraz siekaną cebulę. Zawinąć w folię i piec w piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotową rybę z warzywami połączyć z amarantusem, doprawić czosnkiem niedźwiedzim i polać olejem z wiesiołka (można zastąpić go oliwą z oliwek)
Kaloryczność; 377 kcal
Białko: 29g
Tłuszcz: 9g
Węglowodany: 45g