Dziś mamy dla Was propozycję niskowęglowodanowych ciasteczek owsianych wzbogaconych zdrowym tłuszczem. Doskonała forma przekąski!
Składniki (na około 9 ciasteczek):
– 100 g otrębów owsianych
– 3 łyżki płatków owsianych
– 2 łyżki suszonych owoców (np rodzynki)
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 3 łyżki masła orzechowego
– przyprawa korzenna
– woda i stewia
Przygotowanie:
Połowę otrębów mielimy w blenderze na pył. Dodajemy olej kokosowy oraz masło orzechowe, dokładnie mieszamy. W odrobinie gorącej wody rozpuszczamy stewię i wlewamy do naszej masy. Dodajemy płatki owsiane, pozostałą część otrębów, posiekane suszone owoce oraz przyprawę korzenną. Wszystko dokładnie mieszamy. Powinna powstać dość gęsta masa (w razie konieczności można dodać nieco otrębów lub wody). Ciasto przekładamy do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia (można również użyć form do babeczek) a następnie pieczemy w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Kaloryczność (całego przepisu – 9 ciasteczek): 555 kcal
Białko: 9 g
Tłuszcz: 47 g
Węglowodany: 24 g