Obowiązkowo z parówką, sosem i w podłużnej bułce. Hot dog to bardzo proste i zarazem smaczne danie, które już 4 lipca obchodzi swoje międzynarodowe święto. Jak przygotować go samodzielnie w domu i co do niego dodać? Poznaj ciekawe i proste przepisy.
Najprostsze danie świata?
Bohater komiksów, dowcipów, pluszaków i każdej kuchni. Klasyczny hot dog to pyszna i wyjątkowo prosta przekąska, która zdobyła popularność na całym świecie. Niesłusznie mylony jest z kuchnią amerykańską, ponieważ jego ojczyzną są Niemcy.
Występuje w różnych wersjach, w zależności od inwencji przygotowującego. Przykładowo w Tajlandii furorę robi corn dog, czyli parówka w cieście kukurydzianym, a w słonecznej Kalifornii danger dog, czyli parówka otulona bekonem z dodatkiem zeszklonej cebuli i sosu chili.
Do przygotowania hot doga nie trzeba mieć wyjątkowych umiejętności kulinarnych, dlatego bez problemu zrobimy go samodzielnie w domu. Przedstawiamy przepisy na dwa domowe hot dogi – z papryczkami jalapeno i ogórkami małosolnymi. Wypróbujecie?
Papryczkowy zawrót głowy
Składniki: 1 podłużna bułka; 1 parówka z kurczaka; 1 świeży pomidor; kilka liści rzymskiej sałaty; 1 żółta papryka; kilka papryczek jalapeno; 1 czerwona cebula ketchup
Przygotowanie hot doga: Bułkę nacinamy do połowy i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut. W tym samym czasie we wrzącej wodzie gotujemy parówkę ok 2 minuty. Bułkę wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do niej parówkę. Sałatę rwiemy na mniejsze części, paprykę kroimy w paski, jalapeno i pomidora w plasterki, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wkładamy do bułki. Następnie dorzucamy połówki papryczek jalapeno i polewamy ketchupem.
Z ogórkiem małosolnym i pietruszką
Składniki: 1 podłużna bułka; 1 parówka Hot dog z kurczaka marki; 1 ogórek małosolny; cebula; kilka rzodkiewek; pęk szczypiorku; 1 natka pietruszki; musztarda
Przygotowanie hot-doga: Bułkę przecinamy wzdłuż i podgrzewamy w piekarniku. Ciepła bułka jest smaczniejsza i bardziej miękka. Ogórki małosolne i rzodkiewkę kroimy w plasterki. Po jednej stronie bułki układamy plasterki rzodkiewki a po drugiej ogórka. W dalszej kolejności gotujemy parówkę, po czym wkładamy ją do środka bułki. Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy i posypujemy nimi hot doga. Na koniec bułkę polewamy musztardą.
Smacznego!
Źródło przepisu: 38 PR