Składniki:
– 4 białka
– 1 żółtko
– 3 łyżeczki oleju kokosowego
– 4 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 1 łyżka mąki żytniej
– 8 łyżek otrębów owsianych
– 4 łyżki beztłuszczowego twarożku
– 3/4 szklanki naturalnego mleka sojowego
– łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– stewia
Przygotowanie:
Białka ubić na pianę. Otręby zmielić w blenderze na pył, wymieszać z olejem kokosowym, mąką, proszkiem do pieczenia, twarożkiem, rozgniecioną stewią, żółtkiem, cynamonem oraz mlekiem sojowym (w razie konieczności podlać odrobiną wody). Połączyć z ubitą pianą, umieścić w foremkach i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25-20 minut.
Z podanego przepisu powstanie około 5 muffinów.
Kaloryczność (jednej sztuki): 99 kcal
Białko: 9 g
Tłuszcz: 3 g
Węglowodany: 9 g