Czas dla stawów!

autor: • 18 kwietnia 2016 • Najnowsze, ZdrowieKomentarze: (0)

Nasze stawy i kości nie są niezniszczalne. Gdy jesteśmy młodzi wydaje nam się jednak, że jest inaczej. Warto o nie dbać, gdyż nawet osobom młodym zdarza się, że zarówno mięśnie, jak i wspomniane stawy i kości przestają współpracować

Tego typu przypadłości są szczególnie uciążliwe, gdy wcześniej prowadziło się aktywny tryb życia. Zaburzenia pracy stawów, mięśni i kości mogą się na to przełożyć, a co za tym idzie zupełnie zmienić nasz obecny tryb życia. Zapobieganie takim przypadkom pozostaje zatem w naszej sferze zadań. Na takie dolegliwości pomóc może kilka składników. Wśród nich są między innymi małże zielone. Często nazywa się je także omułkami zielonowargowymi. Co w nich takiego wyjątkowego? Mają wysoką zawartość żelaza, glikozaminoglikanów (w tym siarczan chondroityny), betainy, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, kwasu krzemowego, a także substancji mineralnych i pierwiastków śladowych. Tego typu składniki nie są charakterystyczne dla wszystkich rodzajów małż. Zależy to bowiem od środowiska wodnego, w jakim żyją. Tego typu składniki są natomiast charakterystyczne między innymi dla małż mieszkających w okolicach Nowej Zelandii.

Pierwsi mieszkańcy Nowej Zelandii, czyli Maorysi, już setki lat temu znali właściwości małż bytujących tam i z nich korzystali. Natomiast pod koniec lat 60-tych, w Stanach Zjednoczonych, naukowo potwierdzono, iż ekstrakt z tych mięczaków, pomaga ludziom cierpiącym na artretyzm (dnę moczanową). Zwykle charakteryzuje się on nawracającymi epizodami ostrego zapalenia stawów, czego skutkiem jest bolesny obrzęk. Późniejsze badania kliniczne wykazały, iż wyciąg z omułków zielonowargowych skutecznie zwalcza nie tylko objawy, ale także przyczyny tej choroby, a przy tym nie wywołuje skutków ubocznych.

Małże zielone są aktualnie hodowane na farmach morskich w Nowej Zelandii. Stąd też możllwość uzyskania sporej ilości substancji, która stanowi wsparcie dla naszych stawów i całego aparatu ruchowego. Wszystko to sprawiło, że pojawili się producenci, którzy postanowili stworzyć preparaty zawierające właśnie takie składniki.

Poza wyciągiem z małża zielonego są także inne ważne elementy. Pracę naszych stawów wspiera także kurkuma, a dokładniej kurkumina, która zawarta jest w ekstrakcie z kłącza kurkumy długiej. Działa przede wszystkim przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Znacznie zmniejsza on ból stawów, zwiększając tym samym szybkość chodzenia. Poza tym ogranicza wpływ niekorzystnych procesów enzymatycznych na prawidłowe funkcjonowanie stawów, a zawarte w niej substancje wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne.

Do tego dochodzi także kwas hialuronowy należący do związków nazywanych glikozaminoglikanami. Stanowi on główny składnik mazi stawowej, a ta oczywiście przekłada się na prawidłowe działanie stawów. Ochrania więc ich powierzchnie, nie dopuszczając do degeneracji i wycierania. Kwas hialuronowy, ze względu na swoją zdolność do wiązania wody, reguluje również zawartość wody w przestrzeni międzykomórkowej tkanki łącznej i utrzymuje właściwy stopień nawilżenia wszystkich elementów stawowych. Jego niedobór powoduje wysychanie chrząstek, a w konsekwencji prowadzi do zmniejszenia zakresu ich ruchu i „strzykania” w kościach.

Nie można zapomnieć również o kolagenie, który, jako białko, produkuje maź stawową. Jego głównym zadaniem jest utrzymanie elastyczności i twardości chrząstki stawowej, ma on także wpływ na ruchomość, a wiec decyduje o naszej sprawności czy aktywności fizycznej. Z czasem jego ilość niestety się zmniejsza, wtedy też warto posiłkować się dodatkowymi dawkami kolagenu.

Źródło: www.prasoweinfo.pl

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *