Siemię lniane, jest niezwykle cennym produktem spożywczym. Zawiera dużo kwasów omega-3, błonnika oraz minerałów. Jest przy tym również niezwykle tanie. Można spożywać je na różne sposoby, a każda metoda przynosi odmienne korzyści
Po pierwsze, nigdy nie należy kupować odtłuszczonego siemienia lnianego!
1) Spożycie cały nasion – nasiona można dodawać w całości do warzyw, jogurtu czy twarogu. W takiej postaci, nasiona nie zostaną strawione, ale pobudzą pracę układu pokarmowego. To bardzo dobra metoda na zaparcia.
2) Mielone nasiona – nasiona można zmielić w młynku, a pył dodawać do posiłków podobnie jak w przypadku całych nasion. W takiej formie, siemię dostarcza zdrowych tłuszczy oraz minerałów.
3) Napar – nasiona można również zalać gorącą wodą i odstawić w chłodne miejsce na kilka chwil. Powstanie gęsta zawiesina, która można pić. Działa ona ochronnie na przewód pokarmowy (w szczególności przełyk oraz żołądek). To znakomita metoda przy podrażnieniach ścian przewodu pokarmowego spowodowanych np. lekami czy alkoholem.