Wege burger – sprawdź zanim ocenisz!

autor: • 19 października 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Dieta wegańska to jedna z odmian wegetarianizmu. Wyklucza ona jedzenie mięsa, jak  i  produktów pochodzenia zwierzęcego np. jajek, mleka. Jednak warto wiedzieć, że wiele dań, które tradycyjnie przyrządza się z mięsem, jesteśmy w stanie przygotować w wersji wegańskiej. Są inne, jak ten burger, ale wcale nie muszą być gorsze

Do przyrządzenia burgera wegańskiego zamiast wołowiny wykorzystujemy cieciorkę, czyli warzywo, które króluje w kuchni Bliskiego Wschodu, ale i u nas sprawdza się od dawna. Ta strączkowa roślina zawiera dużo białka i jest bardzo pożywna. W kuchni arabskiej wykorzystuje się ją do przygotowywania falafeli, dlatego świetnie sprawdzi się także jako podstawa kotletów do burgera. Z kolei zamiennikiem majonezu będzie ten przygotowany na bazie tofu.

Składniki:

Na burgery:

  • 1 puszka cieciorki
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka tabasco
  • pieprz

Na majonez z tofu:

  • 180 g miękkiego tofu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 bakłażan
  • 4 łyżki hummusu
  • 8 liści sałaty
  • garść kiełków
  • 4 bułki

Przygotowanie: Do miski wkładamy kolejno odcedzoną cieciorkę, wędzoną paprykę, kumin, suszony czosnek, pietruszkę, musztardę, syrop klonowy, mąkę z ciecierzycy, ketchup, tabasco, sól oraz pieprz. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę, do której dodajemy kukurydzę. Następnie formujemy z niej cztery kotlety, które smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony przez około 5 minut.

W tym samym czasie przygotowujemy majonez z tofu. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i mieszamy je ze sobą za pomocą blendera, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Następnie bakłażana kroimy w kilkucentymetrowe plastry, które doprawiamy solą oraz pieprzem i grillujemy na rozgrzanej patelni przez kilka minut.

Bułki przekrawamy na pół i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie dolną cześć bułki smarujemy grubą warstwą hummusu, kładziemy na niej liście sałaty oraz kiełki. Następnie wkładamy gotowego kotleta z ciecierzycy oraz grillowanego bakłażana, którego smarujemy dużą ilością majonezu z tofu. Całość przykrywamy górną częścią bułki. Gotowego burgera przebijamy długą wykałaczką.

Źródło: 38 PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *