Sklepowe sosy zwykle zawierają dużo kalorii, konserwantów i cukru. Dziś prezentujemy Wam, jak w 2 minuty samodzielnie przygotować smaczny sos, który będzie świetnym dodatkiem do mięsa, ryby, a nawet twarogu czy warzyw. Jest zdrowy i niskokaloryczny, a dodatek ostrej papryki sprawia, że pozytywnie wpływa na szybkość metabolizmu!
Ostry sos czosnkowo-paprykowy
Składniki:
– 100g odłuszczonego jogurtu naturalnego
– pęczek pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– 1/4 ostrej papryczki chilli
– zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Czosnek zetrzeć na tarce, dodać drobno posiekaną papryczkę i pietruszkę. Wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku i odstawić na 5 minut do lodówki.
Kaloryczność (całego sosu): 65 kcal
Białko: 5g
Tłuszcz: 1g
Węglowodany: 9g