Śniadanie cukrzyka

autor: • 2 lutego 2016 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Cukrzyca króluje ostatnio jako jedna z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Bardzo często jej bezpośrednią przyczyną jest otyłość. Poprzez prawidłowe odżywianie można jednak wesprzeć jej leczenie

Chorzy na cukrzyce mają oczywiście bardzo często ochotę na coś słodkiego. Słodycze nie są zupełnie wykluczone z ich diety natomiast trzeba znacznie ograniczyć ich spożycie. Dlatego musli może być świetnym pomysłem na smaczną przekąskę. Przy komponowaniu mieszanki należy wziąć pod uwagę, że na śniadanie powinniśmy spożyć około 25% energii i węglowodanów, które spożywamy przez cały dzień. Na ich spożycie trzeba jednak bardzo uważać, bo zbyt duża ilość szybko podnosi poziom insuliny we krwi. Dlatego najlepiej wybierać węglowodany złożone, czyli zawarte m.in. w zbożach, np. płatkach orkiszowych lub kukurydzianych. Również spośród owoców najlepiej wybierać te, które mają ich najmniej: poziomki, truskawki czy grejpfruty. Przydać się mogą także jabłka gruszki I kiwi. To właśnie owoce sprawią, że posiłek będzie słodki. Musli możemy zalać mlekiem, ale najlepiej gdyby miało ono niską zawartość tłuszczu, czyli 1,5-2%.

Dla tych, którzy nadal nie mają pomysłu na swoje musli, przedstawiamy przykładowy zestaw składników.

Musli dla diabetyka:
– płatki orkiszowe
– płatki kukurydziane
– truskawki liofilizowane
– jabłko
– nasiona sezamu
– płatki migdałów
– żurawina suszona bez dodatku cukru
– mleko krowie 1,5%

Źródło: Moon Dog PR

 

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *