Składniki:
(na sałatkę)
– puszka łososia w sosie własnym
– 200g mieszanki sałat
– 1/2 awokado
– 5 pomidorów koktajlowych
– 3 plasterki czerwonej cebuli
– sok z 1/3 cytryny
– sok z 1/4 pomarańczy
– świeżo mielony, kolorowy pieprz
– szczypta soli morskiej
(na pesto)
– natka świeżej bazylii
– natka zielonej pietruszki
– 3 ząbki czosnku
– 5-6 łyżek oliwy z oliwek
– 2 łyżki orzechów pini
Przygotowanie:
Bazylię, pietruszkę, orzechy i czosnek mielimy w blenderze dodając stopniowo oliwy. Gotowe pesto odstawiamy do lodówki na 10 minut. W tym czasie kroimy awokado, pomidory i cebulę, mieszamy z sałatą i dodajemy kawałki łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny i pomarańczy. Dodajemy 2 łyżki pesto i doprawiamy pieprzem oraz solą.
Kaloryczność: 317 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcz: 17 g
Weglowodany: 12 g