Lekka, a jednak bardzo energetyczna. Ta sałatka dostarczy organizmowi solidną porcję kalorii, ale tych „dobrych” – w postaci ziaren/pestek bogatych w tłuszcze, białko i błonnik. Ciekawe urozmaicenie dla klasycznego zestawu…
To chyba koniec, zima chyba nie wróci. Przynajmniej wierzmy w to i nastawmy się na wiosenną dietę. Jeszcze za wcześnie na nowalijki, ale już dziś warto pomyśleć o wprowadzeniu do diety lżejszych, choć wciąż energetycznych sałatek.
Dziś proponujemy Wam klasyczny śródziemnomorski zestaw mozzarella + pomidor, ale z sałatami i ziarnami. Do tego oliwa czosnkowa i przyprawy, dzięki którym całość nabierze wyrazistego smaku. Opisana poniżej porcja to solidny posiłek dla jednej osoby – na przykład jako obiad do pracy lub dobra kolacja.
Składniki:
- 100 g mozzarelli w kulkach
- 10 pomidorków koktajlowych
- garść rukoli
- garść miksu sałat
- 50-100 g prażonych ziaren słonecznika/dyni/pinii
- łyżka oliwy czosnkowej
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Rukolę i miks sałat wykładamy do miski, następnie dodajemy kulki mozzarelli i przekrojone na pół lub ćwierć pomidorki koktajlowe. Całość delikatnie mieszamy i dodajemy prażone ziarna.
Sami uznajcie, jakie ziarna lubicie najbardziej i ile ich chcecie w posiłku. Trzeba pamiętać, że ziarna są bogate w tłuszcze i bardzo kaloryczne (ok. 500 kcal na 100 g), ale to kalorie, których obawiać się nie musimy. Ziarna dostarczą nam bowiem sporo błonnika i białka.
Następnie w osobnym naczyniu oliwę mieszamy z solą i pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sałatkę polewamy dressingiem najlepiej niedługo przed podaniem.
Smacznego!