Sałatka z kulkami mozzarelli i prażonymi ziarnami

autor: • 4 kwietnia 2018 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Lekka, a jednak bardzo energetyczna. Ta sałatka dostarczy organizmowi solidną porcję kalorii, ale tych „dobrych” – w postaci ziaren/pestek bogatych w tłuszcze, białko i błonnik. Ciekawe urozmaicenie dla klasycznego zestawu…

To chyba koniec, zima chyba nie wróci. Przynajmniej wierzmy w to i nastawmy się na wiosenną dietę. Jeszcze za wcześnie na nowalijki, ale już dziś warto pomyśleć o wprowadzeniu do diety lżejszych, choć wciąż energetycznych sałatek.

Dziś proponujemy Wam klasyczny śródziemnomorski zestaw mozzarella + pomidor, ale z sałatami i ziarnami. Do tego oliwa czosnkowa i przyprawy, dzięki którym całość nabierze wyrazistego smaku. Opisana poniżej porcja to solidny posiłek dla jednej osoby – na przykład jako obiad do pracy lub dobra kolacja.

Składniki:

  • 100 g mozzarelli w kulkach
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli
  • garść miksu sałat
  • 50-100 g prażonych ziaren słonecznika/dyni/pinii
  • łyżka oliwy czosnkowej
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Rukolę i miks sałat wykładamy do miski, następnie dodajemy kulki mozzarelli i przekrojone na pół lub ćwierć pomidorki koktajlowe. Całość delikatnie mieszamy i dodajemy prażone ziarna.

Sami uznajcie, jakie ziarna lubicie najbardziej i ile ich chcecie w posiłku. Trzeba pamiętać, że ziarna są bogate w tłuszcze i bardzo kaloryczne (ok. 500 kcal na 100 g), ale to kalorie, których obawiać się nie musimy. Ziarna dostarczą nam bowiem sporo błonnika i białka.

Następnie w osobnym naczyniu oliwę mieszamy z solą i pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sałatkę polewamy dressingiem najlepiej niedługo przed podaniem.

Smacznego!

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *