Podstawą zdrowej, zbilansowanej diety są warzywa i owoce. Wybierając owoce podczas zakupów, warto postawić na gruszki, gdyż świetnie smakują i na długo pozostawiają uczucie sytości. Na przykład w lekkiej i smacznej sałatce!
Codzienna dawka owoców dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych wartości odżywczych, dlatego warto o nich pamiętać komponując swoje menu. Wśród tych, które kryją w sobie najwięcej witamin i minerałów są gruszki. To lekkie owoce, które w większości składają się z wody, ale jednocześnie zawierają rozpuszczalny błonnik, dzięki któremu po ich zjedzeniu przez długi czas czujemy się syci. Gruszki doskonale sprawdzają się jako składnik sałatek, czego przykładem jest nasza sałatka z gruszką, orzechami i serem.
Składniki (na dwie porcje):
- dwie duże, świeże gruszki (lub 1/3 puszki, zależnie od preferencji)
- 1 mix sałat
- 50 g sera z niebieską pleśnią lub 100g fety (druga wersja bardziej słona)
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- sok z połowy cytryny
- 6 łyżek z oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie: Sałatę myjemy i układamy na talerzach. Następnie kroimy gruszki na cienkie kawałki, a ser w kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek prażymy orzechy. Na talerzach układamy kolejno kawałki gruszek, kostki sera i orzechy. Do małego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny oraz dodajmy szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i polewamy gotowym sosem. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na około 25 minut.
Smacznego!
Źródło przepisu: 38 PR