Składniki (1 porcja):
– 100 g grubo posiekanego selera naciowego 50 g grubo krojonych jabłek
– 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich 10 g grubo posiekanej czerwonej cebuli
– 5 g posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka kaparów
– 5 g lubczyku lub liści selera, grubo posiekanych 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– sok wyciśnięty z 1⁄4 cytryny
– 1⁄4 łyżeczki musztardy Dijon
– 50 g rukoli
– 35 g liści cykorii
Sposób przygotowania:
Seler naciowy, jabłka, orzechy włoskie i cebulę wymieszać z natką pietruszki, kaparami i lubczykiem lub liśćmi selera.
W misce energicznie wymieszać oliwę z oliwek, ocet, sok z cytryny i musztardę, aby powstał sos.
Mieszaninę selera z dodatkami ułożyć na liściach rukoli i cykorii, a całość spryskać sosem.
Źródło: Aidan Goggins, Glen Matten „Dieta SIRT”
Copyright © Aidan Goggins and Glen Matten 2016
Copyright © for the Polish edition by MT Biznes Ltd.