Dodanie wędliny do klasycznej sałatki greckiej to doskonały sposób na stworzenie pożywnej, smacznej i dietetycznej przekąski. Autorem przepisu jest Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”. W przepisie wykorzystano wędlinę Konspol.
SKŁADNIKI:
– 50 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
– 50 g kiełbasy krakowskiej podsuszanej Light Konspol
– 4 pomidory cherry
– 1/3 ogórka zielonego
– kilka listków sałaty rzymskiej
– 5 czarnych oliwek
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– biały pieprz, zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE:
Ser pokroić, połączyć z kawałkami sałaty, oliwkami, pokrojoną wędliną, ogórkiem i pomidorem. Doprawić przyprawami, polać oliwą z oliwek i udekorować listkiem mięty lub bazylii.
Kaloryczność: 229 kcal
Białko: 21 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 7 g