Sałatka dla pięknej sylwetki!

autor: • 4 lipca 2014 • Najnowsze, UrodaKomentarze: (0)

Sałatki – wszyscy je lubimy. Bardzo często jednak nie zdajemy sobie sprawy jak kaloryczne mogą być typowe dressingi. Może okazać się bowiem, że przez kilka łyżek smacznego dipu dodajemy nawet 300-400 kcal, to równowartość 4-5 kilometrów joggingu

Pomyśl, jeśli jadasz przynajmniej jedną sałatkę każdego dnia, mała zmiana jej składu może sprawić, że stracisz nawet 1 kg tłuszczu w ciągu miesiąca. Bez wysiłku i utraty walorów smakowych!

Więc do dzieła!
Oto kilka przepisów na niskokaloryczne sosy:

*Na początek coś na słodko. Świetnie nadaje się do sałatki z łososia, szpinaku i truskawek:
Składniki:
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka brązowego cukru
½ łyżeczki syropu klonowego
(około 25 kcal)

*Sojowy sos winegret, świetnie będzie komponował się z grillowanym kurczakiem i rucolą:
Składniki:
3 łyżki wody
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka sosu sojowego (staram się wybierać to o obniżonej zawartości soli)
1-2 tabletki słodzika
(około 40 kcal)

*Balsamiczny sos cytrusowy, świetny do drobiu lub tuńczyka z avocado:
Składniki:
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sok z ½ cytryny
sok z ½ limonki
szczypta soli morskiej
(około 30 kcal)

*Cytrynowo – makowy sos, idealny jako marynata do mięsa drobiowego:
Składniki:
4 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka lekkiego jogurtu greckiego
½ łyżeczki miodu
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki oleju makowego
szczypta soli
1-2 tabletki słodzika
(około 40-45 kcal)

*Kremowy włoski dressing, coś dla fanów włoskiej kuchni:
Składniki:
2 łyżki odtłuszczonego jogurtu greckiego
1 łyżeczka octu ryżowego
odrobina sterwii lub słodzika
½ niewielkiej posiekanej cebuli
oregano
bazylia
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
pieprz, sól
(około 40 kcal)

Pamiętaj, że każdy sos możesz podzielić na pół, wzbogacić o ulubione zioła, lub rozcieńczyć wodą.

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *