Ryż z indykiem i zielonym curry

autor: • 23 lutego 2015 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Monotonne jedzenie bardzo szybko się nudzi, ale czasem jeden składnik potrafi całkowicie odmienić smak potrawy. W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji, wybrałem się wczoraj do sklepu z orientalną żywnością, w koszyku wylądowała zielona pasta curry, która dziś stanowiła smakową bazę mojego obiadu. Dzięki niej, nudny drób z ryżem nabrał zupełnie nowego wymiaru!

Składniki:
– 150 g piersi indyka
– 40 g ryżu dzikiego
– 40 g ryż brązowego
– 80 ml mleczka kokosowego
– 100 ml wody
– 2 łyżeczki zielonej pasty curry
– 1 łyżeczka soku z limonki
– 1/4 owocu granatu
– 1/4 gruszki
– świeża kolendra i koperek

Przygotowanie:
Mleczko kokosowe wlać na patelnię, dodać sok z limonki, pastę z zielonego curry, pokrojonego w paski indyka oraz posiekaną kolendrę. Po chwili podlać wodą i dusić pod przykryciem przez około 5 – 7 minut. Wymieszać ryż dziki i brązowy, a następnie ugotować. Ciepły ryż wymieszać z pokrojoną gruszką, mięsem i powstałym, orientalnym sosem. Posypać nasionami granatu i siekanym koperkiem.

Kaloryczność: 542 kcal
Białko: 35 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 78 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *