Pyszny przepis na babkę piaskową

autor: • 7 kwietnia 2020 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Prawdziwe święta oprócz swego duchowego wymiaru kojarzą się większości z nas z bliskością rodziny, wspólnymi przygotowaniami, niezapomnianymi smakami. I chociaż w tym roku będą o wiele bardziej kameralne, to wcale nie oznacza, że nie mogą być pyszne!

Jak odnaleźć te smaki, które kojarzą się z dzieciństwem, świętowaniem, zdrowiem? Podpowiadają specjaliści z cukierni Blikle, przesyłają specjalnie dla Was przepis na wielkanocną babkę piaskową!

BABKA PIASKOWA

Składniki na ciasto:

– masło – 300 g

– cukier – 275 g

– laska wanilii – 1 szt.

– rum – 2 łyżeczki

– sól – szczypta

– jaja – 5 szt.

– mąka pszenna 500 – 375 g

– proszek do pieczenia – 4 płaskie łyżeczki

– mleko – 3 łyżki

– cukier – 20 g

– mleko – 2-3 łyżki łyżki

Przygotowanie:

Tłuszcz rozetrzeć na gładką masę, ustawiając mixer na najwyższe obroty. Stale ucierając, dodawać stopniowo cukier, ziarenka wanilii, rum i sól. Ucierać tak długo, aż powstanie jednolita masa. Następnie wbijać po 1 jajku (każde jajko ucierać około ½ minuty). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i na przemian z mlekiem, po łyżce dodawać do masy – mixer przestawić na średnie obroty. Zużyć tylko tyle mleka, aby ciasto z trudem odchodziło od łyżki. Przełożyć ciasto do formy na babę, posmarowanej tłuszczem. Średnica formy około 24 cm.

Pieczenie:

Około 170 C przez 50-65 minut. Po ostudzeniu można obsypać delikatnie cukrem pudrem bądź też udekorować lukrem.

Fot. Marta Chudek

Ten przepis niech zachęci Was do spojrzenia na to, co oferują specjaliści – to opcja dla tych z Was, którzy wypieki chcą powierzyć profesjonalistom!

Zapraszamy do skorzystania z pełnej oferty katalogowej cukierni Blikle – www.swieta.blikle.pl.

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *