Puree z batata z wołowiną i awokado

autor: • 23 kwietnia 2015 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Dziś posiłek w stylu all-in-one. Zdrowy, dietetyczny i bardzo smaczny.

Składniki:
– 1/2 batata
– 150 g chudej wołowiny
– 1/2 awokado
– 150 ml zblendowanych pomidorów
– 1/2 cebuli
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– suszony czosnek, zioła dalmatyńskie, czarny pieprz, szczypta soli

Przygotowanie:
Batata (ze skórą) ugotować w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię dodać olej kokosowy i siekaną cebulę. Po około jednej minucie dodać mieloną wołowinę (należy zmielić ją samodzielnie lub poprosić o to w sklepie – unikajcie gotowego mielonego mięsa gdyż zwykle zawiera dużo tłuszczu). Doprawić pieprzem, suszonym czosnkiem, odrobiną soli i smażyć przez 3 – 4 minuty. Następnie zalać zblendowanymi pomidorami, doprawić ziołami dalmatyńskimi i dusić przez około 5 minut. Z ugotowanego batata usunąć skórę, dodać kawałki awokado i rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Dodać mięso z pomidorowym sosem i dokładnie wymieszać.

Kaloryczność: 405 kcal
Białko: 30 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 33 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *