Marchewka jest jednym z warzyw, które nie tylko jest smaczne, ale również bardzo zdrowe. Nie bez przyczyny polecana jest osobom na diecie jako forma przekąski oraz źródło cennych witamin, minerałów i antyoksydantów. Co więcej, marchewkę można z łatwością dostać w postaci pożywnego i wygodnego soku.
Jak wybrać sok marchwiowy?
Wydawać się może, że sok to sok. Nic bardziej mylnego. Na pułkach sklepowych znajdziemy liczne produkty, które z prawdziwą marchewką mają niewiele wspólnego. Większość z nich jest rozcieńczana wodą z dodatkiem cukru lub sztucznych substancji smakowych. Co więcej, soki tego rodzaju bardzo często są pasteryzowane, co skutecznie pozbawia je cennych witamin i minerałów. Przerażające jest to, że producenci bardzo często reklamują takie produkty jako idealną formę przekąski do pracy czy szkoły – w żadnym wypadku nie są one zdrowe czy dietetyczne i zdecydowanie warto ich unikać.
Czy więc jesteśmy skazani na samodzielne przygotowanie soków w domu? Otóż nie, w sklepach znajdziemy również prawdziwe soki marchwiowe. Po pierwsze, musimy szukać produktów jednodniowych, świeżo wyciśniętych, bez dodatku cukru czy wody. Mają one mętną barwę i przechowywane są w butelkach. Z racji tego, że nie zostają poddane procesowi pasteryzacji (taka informacja również powinna znaleźć się na etykietce) zachowują wszystkie najcenniejsze składniki odżywcze. Z uwagi na to, ich trwałość jest dość krótka i zawsze przechowywane są w niskiej temperaturze. I to jedna z najważniejszych wskazówek – jeśli sok stoi na półce sklepowej z pewnością jest to produkt, który należy omijać. Prawdziwy sok marchwiowy znajdziemy tylko w specjalnych lodówkach.
Cenne składniki
Butelka soku z powodzeniem zastąpi solidną porcję warzyw, może być traktowana jako forma przekąski lub dodatek do posiłku. Porcja – 250 ml dostarcza koło 22 g węglowodanów, 2 g protein, jest praktycznie pozbawiona tłuszczu, a dodatkowo oferuje solidną porcję błonnika. Mimo, że węglowodany w niej zawarte mają dość wysoki indeks glikemiczny, to sok sam w sobie sprzyja pozytywnym zmianom wrażliwości insulinowej, co sprawia, że cukry te właściwie nie są groźne dla organizmu. To jednak nie wszystko, co oferuje pomarańczowy płyn. Każda butelka naładowana jest witaminami – C, E oraz B. Dodatkowo, możemy liczyć na całkowite pokrycie dziennego zapotrzebowania na B-karoten – to bezpieczna forma prowitaminy A, która stopniowo przekształcana jest w witaminę A, dzięki czemu nie ma ryzyka jej przedawkowania. Na dodatek, sok marchwiowy oferuje solidną porcję żelaza oraz wapnia.
Wpływ na organizm
Sok marchwiowy spożywany regularnie wykazuje szerokie spektrum działania pro-zdrowotnego.
Opóźnia proces starzenia – antyoksydanty, głównie b-karoten w połączaniu z witaminę E skutecznie niszczą wolne rodniki. Te reaktywne formy tlenu możemy porównać do piłeczki kauczukowej, która odbija się od ścian w zamkniętym pomieszczeniu. Tyle, że rolę tych ścian w organizmie pełnią komórki, które, atakowane przez wolne rodniki, są uszkadzane. Sok marchwiowy skutecznie ogranicza ten proces, dzięki czemu działa odmładzająco na organizm.
Poprawia stan włosów, skóry i paznokci – prowitamina A w połączeniu z witaminą C, poprawia koloryt skóry i chroni ją przed wysuszeniem, zapobiega łamliwości włosów i pozytywnie wpływa na kondycję paznokci.
Działa przeciwzapalnie i wspomaga odporność – zmniejsza ryzyko występowania stanów zapalnych i reumatyzmu. Z uwagi na to, sok polecany jest osobom w podeszłym wieku, które szczególnie narażone są na tego typu dolegliwości. Warto również po niego sięgać w okresie przeziębień i grypy, gdyż przyczynia się do zwiększenia produkcji białych krwinek i poprawia zdolność organizmu do radzenia sobie z drobnoustrojami.
Stymuluje apetyt i poprawia trawienie – Szklanka soku wypita na 20 minut przed posiłkiem wzmaga wydzielanie soków trawiennych, co poprawia apetyt, a porcja błonnika usprawnia funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Chroni oczy – luteina i b-karoten działają ochronnie na narząd wzroku. Dodatkowo, prowitamina A, która w wątrobie przekształcana jest w witaminę A wpływa pozytywnie na Rodopsynę – światłoczuły barwnik występujący w oku, który warunkuje prawidłowe widzenie w nocy i skutecznie zapobiega ślepocie zmierzchowej.
Działa antynowotworowo – silne działanie antyoksydacyjne zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów szczególnie piersi oraz skóry. Sok marchwiowy jest szczególnie polecany osobom borykającym się z nałogiem tytoniowym , które są w grupie podwyższonego ryzyka.
Reguluje poziom cukru i zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II – najnowsze badania sugerują, że b-karoten może korzystnie wpływać na regulację poziomu cukru we krwi i zmniejszać tym samym ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego. Warto podkreślić, że tego rodzaju oddziaływania może sprzyjać również utrzymaniu smukłej sylwetki i pomagać w walce z dodatkowymi kilogramami.
Zmniejsza retencję wody – sok marchwiowy jest również naturalnym diuretykiem i minimalizuje odkładanie wody podskórnej. To dobra wiadomość dla kobiet, które z uwagi na wahania hormonalne w okresie cyklu miesiączkowego często borykają się z obrzmiałym wyglądem spowodowanym zatrzymaniem wody w organizmie.
Odkwasza organizm – problem zakwaszenia staje się coraz powszechniejszy. Większość produktów, które spożywamy, wykazuje duży potencjał kwasotwórczy, co może sprzyjać ospałości, pogorszeniu stanu skóry, a nawet dolegliwościom stawowym. Marchewka oraz sok z niej ma duży potencjał alkalizujący, co sprzyja odkwaszaniu organizmu.