Pieczone bataty z jarmużem i bakaliami

autor: • 31 października 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Jeśli kochasz smak pieczonych ziemniaków, to i batat przypadnie Ci do gustu. A jeśli do tego cenisz posiłki fit, zdecydowanie polecamy ten mariaż batatów, jarmużu i bakalii. Egzotyczny? Bez wątpienia, ale wyjątkowy w smaku i do tego zdrowy!

Składniki:

  • 4 duże bataty
  • 1 opakowanie jarmużu (ok. 200-300 g)
  • 100 g suszonych owoców (rodzynki, żurawina, morela i/lub miechunka peruwiańska)
  • 70 g orzechów włoskich
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie: Bataty dokładnie myjemy i wkładamy przekrojone na połówki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ziemniaki pieczemy przez ok. 20 minut, aż będą wystarczająco miękkie (tak aby można było bez problemu wyjąć środek nie uszkadzając skórki).

Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy farsz. Jarmuż rozdrabniamy, dodajemy posiekane orzechy włoskie oraz suszone owoce. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy sokiem z połowy cytryny oraz solą i pieprzem oraz oliwą.

Kiedy bataty będą gotowe, delikatnie drążymy z nich środek i mieszamy z przygotowanym farszem. Gotowy farsz przekładamy do pozostałych części ziemniaków i tak przygotowane pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut. Gotowe możemy skropić pozostałym sokiem z cytryny.

pieczonebataty1

Źródło: 38 PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *