Pełnoziarniste spaghetti z wędliną i sosem marchewkowym

autor: • 6 czerwca 2014 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Odpowiednio dobrane składniki sałatki owocowej sprawiają, że jest ona witaminową bombą z niską dawką kalorii i cukrów. Autorem przepisu jest Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”. W przepisie wykorzystano wędliny  Natura Konspol.

SKŁADNIKI:
– 70 g makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti
– 100 g szynki wędzonej z kurczaka z linii Natura Konspol
– 1 duża marchewka
– 2 łyżki groszku konserwowego
– 1 łyżka tartego parmezanu
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 200 ml bulionu warzywnego
– 1 ząbek czosnku
– świeża mięta

PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Marchewkę zetrzeć na tarce, połączyć z groszkiem i drobno posiekanym czosnkiem. Umieścić na rozgrzanej patelni teflonowej, smażyć przez 2-3 minuty nieustannie mieszając. Dodać bulion, doprawić pieprzem, bazylią i oregano. Dusić do odparowania 3/4 płynu, a następnie zmiksować blenderem. Makaron wymieszać z pokrojoną wędliną i oliwą z oliwek. Dodać sos, siekaną miętę i posypać parmezanem. Udekorować listkiem mięty.

Kaloryczność: 185 kcal
Białko: 1 g
Tłuszcz: 1 g
Węglowodany: 43 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *