Pierwsze lata życia człowieka to czas, w którym kształtuje się wiele istotnych dla niego kwestii. Mamy wtedy do czynienia między innymi z programowaniem żywieniowym organizmu. W tym momencie kształtowane są również nawyki żywieniowe, które mogą procentować lub pokutować w przyszłości
Proces kształtowania nawyków żywieniowych dziecka zaczyna się już podczas ciąży. Na początku, na pewne produkty czy posiłki musi uważać matka. Często to właśnie ona rezygnuje z wielu szkodliwych nawyków żywieniowych. Wszystko po to, by chronić dziecko przed niepożądanymi czynnikami. Co robi po urodzeniu? Zazwyczaj chce, aby dziecko karmione było piersią. W ten sposób można zapewnić wrażliwemu organizmowi najlepszy i najbardziej dopasowany do potrzeb sposób żywienia.
W końcu przychodzi jednak taki moment, w którym dziecko powinno zacząć spożywać także inne produkty. Mleko dostarcza mu niezbędnych składników, jednak z czasem zaczyna ono potrzebować także czegoś nowego. Dla organizmu ważne stają się witaminy, składniki mineralne czy błonnik. Dlatego tak ważne zaczynają być między innymi owoce. Pozwalają nie tylko na odpowiedni wzrost dziecka, ale i wspierają jego rozwój czy odporność.
W trosce o kontynuację ochrony organizmu dziecka, po wyłącznym okresie karmienia piersią w pierwszym półroczu życia, warto wprowadzić do diety dziecka bezpieczną, przygotowaną z najwyższej jakości surowców, w pełni dostosowaną do potrzeb dziecka na każdym etapie rozwoju. Niewielka masa ciała dziecka, wciąż niedojrzały układ pokarmowy czy odpornościowy oraz nie w pełni wykształcony system detoksykacyjny sprawiają, że jego organizm jest znacznie bardziej wrażliwy na zanieczyszczenia żywności niż organizm osoby dorosłej.
Gdzie te zanieczyszczenia?
Cały problem związany z zanieczyszczeniami żywności polega na tym, że są one zupełnie niewidoczne. Piękne owoce nie zawsze są zdrowe. Zanieczyszczenia te mogą powstać na każdym etapie produkcji surowca. Ich źródłem mogą być nawozy obecne w wodach gruntowych na polu, środki ochrony roślin, ewentualny proces przetwarzania surowca czy niewłaściwy transport i przechowywanie owoców. Dodatkowo owoce przetworzone, będące elementem receptur dań przeznaczonych do spożycia przez dorosłych, np. niektórych deserów, mogą zawierać dodatki, których obecność w żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci jest zabroniona.
Danie gotowe!
Zanim jednak zostanie podane, warto zwrócić uwagę na to, jaką ma konsystencję. Powinna się ona zmieniać w zależności od tego na jakim etapie rozwoju jest dziecko. Po przecierze, o początkowo gładkiej konsystencji, w odpowiednim dla maluszka czasie w posiłku powinny pojawić się grudki, stymulujące dziecko do nauki formowania kęsa i przełykania. Takie ćwiczenie mięśni odpowiedzialnych za gryzienie wpływa z czasem na rozwój aparatu mowy.
Dziecko lubi coś innego
Choć mamy swoje utarte przekonania względem tego czy coś jest smaczne czy nie to nie warto wpajać tych norm dzieciom na siłę. Badania pokazują, że opiekunowie popełniają wiele błędów, kierując się swoimi preferencjami smaku. Prawie 60% dzieci w wieku 12 miesięcy zbyt wcześnie otrzymuje żywność, która nie jest przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci. Zdarza się, że są to na przykład parówki. Warto jednak przede wszystkim zastanowić się, co w tym czasie będzie dobre dla maluszka, a preferencje swoich kubków smakowych zostawić na inny moment.
Źródło: Alert Media