Lody na bazie zielonej herbaty – zrób w domu!

autor: • 9 czerwca 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Zielona herbata to nie tylko zdrowy napar, ale też produkt, na bazie którego możesz przygotować orzeźwiający deser. Nietypowy, orientalny smak świetnie sprawdzi się podczas letnich spotkań z przyjaciółmi, a przygotowanie jest naprawdę proste

Zielona herbata to prawdziwe źródło zdrowia – jej dobroczynne właściwości są nieocenione dla naszego organizmu. Zawiera bowiem wiele witamin i składników odżywczych, a liczne badania wskazują na jej walory. Ponadto posiada delikatny, unikatowy smak, którego nie można porównać z niczym innym. Warto skosztować lodów o smaku właśnie herbaty. Nie będziemy udawać – nie są to lody dietetyczne, ale ten przepis z pewnością jest zdrowszy niż lody ze sklepowej półki, prawie zawsze naładowane syropem glukozowo-fruktozowym i wieloma innymi niekorzystnymi dodatkami.

Lody na bazie zielonej herbaty. Składniki:

  • 350 ml mleka
  • 6 torebek zielonej herbaty (wybierz znaną Ci intensywną odmianę)
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 5 żółtek jaj
  • 150 g cukru (można zastąpić ksylitolem)
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy do momentu wrzenia. Garnek z gorącym mlekiem zdejmujemy z ognia i zanurzamy w nim torebki z herbatą. Pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie, nie usuwając torebek z herbatą, przykrywamy i przechowujemy w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy torebki herbaty z mleka, wyciskając z nich jak najwięcej esencji. Do tak przygotowanego mleka dodajemy 240 ml śmietany kremówki i gotujemy mieszankę przez około 5 minut.

W oddzielnej misce mieszamy żółtka, cukier i resztę śmietany kremówki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie stopniowo dodajemy mleko zagotowane z kremówką, cały czas mieszając. Całość przelewamy do rondla, dodajemy miód i podgrzewamy na wolnym ogniu stale mieszając drewnianą łyżką. Nie doprowadzamy do wrzenia mieszaniny, podgrzewamy aż zgęstnieje. Następnie przecedzamy mieszankę przez sito o drobnych oczkach i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Na koniec przelewamy mieszaninę do pojemnika odpornego na ujemne temperatury. Najpierw schładzamy ją w lodówce, a dopiero potem przenosimy do zamrażalnika. Podczas procesu mrożenia, co pewien czas mieszamy lody drewnianą łyżką, a pojawiające się kryształki usuwamy.
Po kilku godzinach lody są gotowe – pyszne i kremowe!

Źródło: 38 PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *