Od pokruszonego lodu z syropem owocowym, przez sorbety, po wachlarz lodów mlecznych z dodatkami na patyku, w rożku lub w pudełku. Tak ewoluowały lody od starożytności do XX w. Dzisiejsza ich wersja, choć podbija kubki smakowe, nie należy do najzdrowszych, ponieważ jest pełna syropu glukozowo-fruktozowego, cukru czy innych słodzików. Dlatego świetnym pomysłem na lato jest wykonanie ich samodzielnie.
Robiąc własne lody można eksperymentować, dobierając różne składniki. Owoce to niemal mus, do tego mleko, czekolada. A może za bazę wybrać herbatę? Warto wypróbować właśnie takiego połączenia lodów, herbaty i owoców. Za przykład niech posłuży ten banalny przepis na lody herbaciano-truskawkowe!
Truskawki mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powodują nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi. Lody przygotowane na ich bazie będą więc doskonałym popołudniowym deserem.
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 300 ml herbaty (najlepiej czarnej cejlońskiej, 1 torebka na 150 ml wody)
- Sok z połowy cytryny
Przygotowanie: Truskawki myjemy i odcinamy od nich szypułki. Herbatę parzymy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy napój będzie już chłodny dodajemy do niego owoce i blendujemy wszystko na jednolitą masę. Następnie dodajemy sok z połowy cytryny, wlewamy do foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalki na około 3 godziny.
Bez grama dodanego cukru, za to z bogactwem smaku i właściwości truskawek oraz cytryny. Tak warto chłodzić się latem!
Źródło przepisu: 38 PR