Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa

autor: • 8 maja 2018 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Nic nie mówi do nas „późna wiosna” tak mocno, jak nasze sezonowe skarby: truskawki i rabarbar. Są dostępne dość krótko, więc tym bardziej warto skosztować ich połączenia w lemoniadzie. To doskonale zastąpi słodkie napoje w sezonie wiosenno-letnim!

Dietetycy i lekarze coraz bardziej jednomyślnie wskazują na wodę, w tym zwykłą kranową, jako najlepszy sposób na wiosenne i letnie orzeźwienie. Nawet nie owocowe soki, a zwykłą wodę. Tyle że niektórzy z nas nie wytrzymują napoju „bez smaku” i zaglądają na półki sklepowe z napojami.

A te uginają się od setek produktów. Poważnie, sprawdźcie w najbliższym markecie. Dział ze słodkimi napojami w dużych sklepach wygląda dziś bardziej imponująco niż sekcja z winami świata. Tymczasem, w odróżnieniu od wina, które przynajmniej wykazuje wpływ na układ krwionośny, większość tych napojów nie ma żadnych korzystnych właściwości zdrowotnych. To bomba cukrowa z dwutlenkiem węgla, barwnikami lub sokiem z koncentratu.

Soki owocowe nie są wcale zdrową alternatywą. Większość dostępnych jest odtwarzana z koncentratu i nie ma wiele wspólnego z owocami. Te reklamowane na półkach sklepowych jako tłoczone bezpośrednio lub wyciskane są prawie zawsze pasteryzowane, co oznacza, że większość korzystnych właściwości jest już poza butelką. I co teraz? Teraz zrób napój samodzielnie.

Dla osób szukających czegoś zdrowego, co jednocześnie będzie miało smak, polecamy wodę aromatyzowaną lub domowej roboty lemoniadę. Połączenia banalne w przygotowaniu, a zmieniające zwykłą wodę w smaczny napój.

Dziś mamy dla Was przepis na pyszną, orzeźwiającą lemoniadę z rabarbaru i truskawek z miodem!

Składniki:

  • 4 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
  • 2 szklanki pokrojonych truskawek
  • ¼ szklanki soku z limonki
  • 1,5 L wody
  • garść listków mięty
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie: Owoce wrzuć do garnka, dodaj miód i sok z limonki, zalej wodą, gotuj na małym ogniu przez ok. 20 min, aż zawartość zacznie wrzeć. doprowadź do wrzenia. Następnie kawałki owoców odcedź i przetrzyj przez sito, aby wydobyć z nich sok. Poczekaj, aż napar wystygnie, a następnie wstaw do lodówki. Przed podaniem dodaj kostki lodu i listki mięty oraz, wedle uznania, kilka plasterków cytryny.

Smacznego!

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *