Kus-kus z warzywami

autor: • 7 października 2014 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Dobry posiłek potreningowy powinien zawierać solidną porcję energii. Oto moja propozycja, kus-kus z warzywami oraz odrobiną mleczka kokosowego. Kasza jest bogatym źródłem węglowodanów, a mleczko kokosowe, zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, ich metabolizm jest zupełnie odmienny od tradycyjnych tłuszczy jak oliwa czy olej lniany, pozwala bowiem na bardzo szybkie trawienie i daje błyskawiczny zastrzyk energii.

 

Składniki:

– 60 g kaszy kus-kus

– 1 pomidor

– 1/3 pora

– ogórek zielony

– 1 łyżka lekkiego jogurtu greckiego

– 1 łyżka mleczka kokosowego

– 1/3 młodej cebuli

– ząbek czosnku

– pieprz, sól

 

Przygotowanie:

Kaszę zalać gorącą wodą (około 200 ml) i pozostawić pod przykryciem na 5 minut. Warzywa drobno posiekać, dodać do kaszy, a następnie przyprawić. Wszystko razem wymieszać. Połączyć jogurt z mleczkiem kokosowym i odrobiną soli, a następnie polać nim nasz posiłek.

 

Kaloryczność: 324 kcal

Białko: 6 g

Tłuszcz: 8 g

Węglowodany: 57 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *