Dobry posiłek potreningowy powinien zawierać solidną porcję energii. Oto moja propozycja, kus-kus z warzywami oraz odrobiną mleczka kokosowego. Kasza jest bogatym źródłem węglowodanów, a mleczko kokosowe, zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, ich metabolizm jest zupełnie odmienny od tradycyjnych tłuszczy jak oliwa czy olej lniany, pozwala bowiem na bardzo szybkie trawienie i daje błyskawiczny zastrzyk energii.
Składniki:
– 60 g kaszy kus-kus
– 1 pomidor
– 1/3 pora
– ogórek zielony
– 1 łyżka lekkiego jogurtu greckiego
– 1 łyżka mleczka kokosowego
– 1/3 młodej cebuli
– ząbek czosnku
– pieprz, sól
Przygotowanie:
Kaszę zalać gorącą wodą (około 200 ml) i pozostawić pod przykryciem na 5 minut. Warzywa drobno posiekać, dodać do kaszy, a następnie przyprawić. Wszystko razem wymieszać. Połączyć jogurt z mleczkiem kokosowym i odrobiną soli, a następnie polać nim nasz posiłek.
Kaloryczność: 324 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 57 g