Krem z marchewki może być świetną bazą pełnowartościowego posiłku, pod warunkiem, że wzbogacimy go o dodatkowe składniki.
Krem z marchewki z indykiem i czystoziarnistym pieczywem
Składniki:
– 100 g chudego mięsa z indyka
– 2 kromki pieczywa czystoziarnistego
– 4 marchewki
– 1 pomidor
– 1/2 cebuli
– 1 łyżeczki tartego imbiru
– 1 łyżeczka oleju koksowego
– 350 ml bulionu warzywnego
– kolendra, pietruszka, biały pieprz, szczypta soli
Przygotowanie:
Olej rozgrzać na patelni, dodać posiekaną cebulę i marchewkę. Po chwili dodać pokrojonego pomidora, pietruszkę i kolendrę. Zalać bulionem, doprawić, imbirem, pieprzem i szczyptą soli. W wywarze umieścić pokrojonego w kostkę indyka i gotować przez 10 – 12 minut. Następnie wyciągnąć mięso na talerz, wywar zmiksować blenderem na gładką masę i ponownie dodać kawałki indyka.
Podawać z kawałkami czystoziarnistego pieczywa.
Kaloryczność: 481 kcal
Białko: 31 g
Tłuszcz: 21 g
Węglowodany: 42 g