Informacje prosto z kuchni

autor: • 1 lutego 2016 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Nie jest żadną tajemnicą, że polska kuchnia zachwyciła już niejednego smakosza. Ceniona jest szczególnie ta tradycyjna. Coraz częściej jednak pojawia się ona z domieszką nowoczesności. Co i jak będziemy gotować w bieżącym roku? 

Gotujemy w domu, jemy poza nim

Choć Polacy coraz więcej czasu spędzają w kuchni to nie znaczy, że cały przyrządzony prowiant również spożywają w domu. W modzie są wszelkiego rodzaju pojemniki, w których przemycane są przygotowane potrawy. A nosimy je wszędzie – do pracy, na wycieczkę czy po prostu na miasto. W pudełkach natomiast kryją się różnorakie dania. Niektórzy noszą w nich makaron, inni ryż, a jeszcze inni na przykład kaszę. Do tego oczywiście tysiące możliwych dodatków. Dzięki temu nie tylko sami wybieramy nasze ulubione produkty, ale przede wszystkim rozwijamy kulinarne umiejętności. To sprawia także, że przykładamy większą wagę do pochodzenia artykułów najchętniej sięgamy po wytwory od sprawdzonych polskich producentów. Jeżeli z kolei decydujemy się na obiad w restauracji, kierujemy się opiniami internautów, blogerów kulinarnych oraz renomą lokalu i kucharzy.

Nie tylko z własnego podwórka

To, że ciągle z tyłu głowy mamy nasze polskie tradycyjne potrawy, nie oznacza, że boimy się sięgać po te bardziej orientalne. Coraz częściej poszukujemy oryginalnych sposobów na przygotowanie niestandardowych wariantów naszych ulubionych, sprawdzonych dań. Kto z nas nie marzy o tym, aby zobaczyć zaskoczenie na twarzy bliskich, którzy spróbowali tradycyjnej potrawy z domieszką jakiegoś naszego egzotycznego specjału? Eksperymentujemy i fantazjujemy coraz śmielej. Bardzo prawdopodobne, że w 2016 roku w polskich kuchniach będą królować składniki z rejonu Morza Śródziemnego, z Azji czy nawet z Afryki.

Nowe przyprawy 

Coraz częściej na polskich stołach oprócz podstawowego zestawu przypraw: soli, pieprzu i majeranku pojawiają się również kmin, koper włoski, anyż czy chilli. Chętniej sięgamy także po różne rodzaje ziół, które sprawiają, że najprostsze potrawy stają się niezwykle aromatyczne. Dzięki takim dodatkom możemy przenieść do naszej kuchni cząstkę Grecji, Włoch czy Indii.

Śniadanie jest najważniejsze

Faktycznie, jest to najistotniejszy posiłek dnia. Nie warto zatem zbyć go czymś zjedzonym na szybko. Na szczęście na stołach mieszkańców naszego kraju coraz częściej goszczą produkty pełnoziarniste. Zatem w bieżącym roku w wielu domach zwykłe kanapki zostaną wymienione na płatki kukurydziane. Można je oczywiście jeść na różne sposoby: z jogurtem, dodatkiem owoców, a nawet i warzyw. Oby do tego podtrzymywany był dotychczasowy trend domowych wypieków. W ramach nich Polacy raczą się m.in. chlebami lub bułeczkami z dodatkiem ziaren. Ci, którzy nie mają cierpliwości do tego rodzaju czynności zawsze mogą skorzystać z usług małych rodzinnych piekarni. W nich także można znaleźć ciekawe zestawienia pieczywa z ziarnami słonecznika czy z pestkami dyni.

Co na obiad?

Od 2 lat trwa moda na warzywa korzeniowe, które zagościły już na dobre na naszych stołach. Ich popularność jest ściśle związana z rozwijającą się modą na kuchnie wegetariańskie i wegańskie. W tym roku popularne mogą się okazać także potrawy z brukwi, pasternaka czy fioletowej marchwi łączonych z produktami zbożowymi: kaszami i makaronami. A do tego oczywiście zupy, które przeżywają teraz swój renesans. Nie dość, że podawane są nie tylko w porze obiadowej to sposobów na jej przyrządzenie jest bardzo dużo. Pamiętajmy, że zupy świetnie sprawdzają się jako posiłek letni – np. w wersji chłodnika

Źródło: Synertime

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *