Groszek, awokado i marchewka to bardzo dobre połączenie. Dzisiejsza propozycja, może być ciekawą i zdrową formą przekąski!
Krem z groszku z awokado i marchewką
Składniki:
– 75 g zielonego groszku z puszki
– 1/2 awokado
– 100 g mrożonej marchewki typu baby
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 limonki
– szczypta soli, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
– 3/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Groszek umieścić w garnku, zalać wodą i gotować przez około 3 minuty. Dodać drobno posiekany czosnek, przyprawy i sok z limonki, a następnie zmiksować blenderem na jednolitą masę. Marchewkę umieścić na sitku i polewać ciepłą wodą przez około 30 sekund, następnie dodać do groszkowego kremu i gotować przez 3-4 minuty. Na koniec obrać awokado i zmiażdżyć dokładnie widelcem, wymieszać z kremem i udekorować listkiem bazylii.
Kaloryczność: 184 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcz: 12 g
Węglowodany: 15 g