Krem dyniowo-kukurydziany z nutą Indii

autor: • 10 października 2018 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Koniec września i październik to okres, gdy rodzime dynie kuszą dojrzałością i pięknym kolorem. Choć sama ma mało wyrazisty smak, dynia jest pożywną bazą do tworzenia wyjątkowych dań. Dziś proponujemy lekko indyjskie wydanie kremu z dyni i kukurydzy.

Dorodna dynia oraz kukurydza to doskonale znane polskiej kuchni składniki. Można jednak odejść od tradycyjnych przepisów na rzecz tych bardziej wyrazistych, z nutą orientu. Dlatego nasz dzisiejszy przepis na krem z dyni i kukurydzy zawiera imbir, kurkumę i mleko kokosowe. Staje się więc połączeniem zupy warzywnej i curry, a trudno znaleźć kogoś, kto takiemu połączeniu się oprze…

Składniki:

  • 1 kg miąższu z dyni
  • puszka kukurydzy
  • kawałek korzenia imbiru
  • ½ puszki mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła
  • litr bulionu
  • cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz do smaku
  • pestki dyni
  • gałązka tymianku

Przygotowanie: Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, kukurydzę i starty korzeń imbiru. Po kilku minutach dodajemy dynię i podsmażamy do momentu, aż zmięknie (ok. 10 minut). Po tym czasie dodajemy bulion i gotujemy wszystko pod przykryciem przez 15 minut. Dodajemy przyprawy, mleczko kokosowe (zostawiamy 2 łyżki do dekoracji) i blendujemy na jednolitą masę. Dekorujemy mlekiem kokosowym, tymiankiem i pestkami dyni.

Smacznego!

Źródło: 38 PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *