Jak połączyć egzotyczne i polskie realia? Można to zrobić na przykład pijąc pyszny koktajl, który z jednej strony przenosi nas w odległe miejsca, a z drugiej sprawia, że czujemy smak lasu i naszych rodzimych produktów
W krajach takich jak Brazylia koktajle pije się ciągle, szczególnie wtedy, gdy na zewnątrz jest bardzo ciepło. Koktajle sprawdzają się u nich jako pyszny i orzeźwiający podwieczorek lub śniadanie. Pod warunkiem oczywiście, że jest on odpowiednio schłodzony. U nich noszą one jednak nazwę vitamina. A dostać je można praktycznie wszędzie. Choć Brazylia daleko, a od lata ciągle dzieli nas jeszcze kilka miesięcy warto spróbować czegoś, co może nas nieco przenieść w ten wyobrażony świat.
Koktajl leśny
Z polskiej kniei i z tropikalnej dżungli. Połączenie kwaskowatych, orzeźwiających borówek ze słodkim, kremowym smakiem bananów. Leśne połączenie dwóch światów z zieloną nutą łąki.
-garść truskawek
-garść czarnych jagód albo borówek
-1 banan
-2 listki świeżej bazylii
Zmiksuj z dodatkiem kilku łyżek wody.
Smacznego!
Źródło: „Soki i koktajle świata”, Beata Pawlikowska, Edipresse Książki
fot. Beata Pawlikowska