Składniki:
– 400 g chudego mięsa z indyka
– 150 g świeżego szpinaku
– 35 g sera feta
– 5 – 6 suszonych pomidorów
– 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– biały pieprz, kilka listków świeżego oregano, suszona pietruszka, szczypta soli, curry
Przygotowanie:
Szpinak, czosnek, jogurt i oregano zmielić w blenderze, doprawić pieprzem i pietruszką. Dodać pokrojoną fetą oraz suszone pomidory. Gotową masę umieścić na rozbitym mięsie, zawinąć (na kształt roladki) i związać sznurkiem lub spiąć wykałaczką. Gotowe mięso nasmarować olejem kokosowym i natrzeć curry, szczyptą soli oraz białym pieprzem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 20 – 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza.
Kaloryczność (całego przepisu): 500 kcal
Białko: 84 g
Tłuszcz: 12 g
Węglowodany: 14 g