Jeśli brakuje Wam pomysłów na drugie śniadanie, proponujemy nasz, zdrowy, wegetariański posiłek na bazie czerwonej soczewicy
Soczewica z fetą w pomidorach
Składniki:
– 50 g czerwonej soczewicy
– 40 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
– 3 pomidory
– 1/2 pęczka świeżej pietruszki
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– biały pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę przepłukać i gotować przez około 10 minut (zmieni kolor z czerwonego na żółty). Odciąć górną część pomidorów i dokładnie wydrążyć łyżeczką, usuwając środek. Soczewicę połączyć z serem feta, siekaną pietruszką i oliwą z oliwek. Doprawić białym pieprzem. Gotowy farsz umieścić w wydrążonych pomidorach.
Kaloryczność: 347 kcal
Białko: 20 g
Tłuszcz: 15 g
Węglowodany: 33 g