Otręby owsiane to niezwykle wartościowy produkt, który powstaje z przemiału owsa. Ma niski indeks glikemiczny, spowalnia wchłanianie cukrów i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi
Dobroczynne działanie beta – glukanów
Do niedawna błonnik pokarmowy uważano za substancję całkowicie zbędną, ponieważ ludzki organizm nie wykorzystywał go w żaden sposób. Dzięki licznym badaniom już wiadomo, że błonnik pomaga zachować uczucie sytości na dłużej, ponieważ wchłania w żołądku płyny i pęcznieje. W ten sposób utrzymuje uczucie sytości na dłuższy czas.
Otręby owsiane w porównaniu z innymi, np. pszennymi, mają dużo wyższą zawartość błonnika rozpuszczalnego, którego część stanowią beta – glukany. Są to specjalne substancje, zaliczane do grupy węglowodanów złożonych, odpowiedzialne za odporność naszego organizmu. Jest to rozpuszczalna w wodzie frakcja błonnika, która absorbuje wszelkie toksyny, a nawet metale ciężkie. Ponadto, beta – glukany mają zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli, odpornych na działanie enzymów trawiennych. Substancje te przeciwdziałają także szybkiemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi. Dzieje się tak, ze względu na ich niski indeks glikemiczny (IG). Z tego też powodu, są one polecane wszystkim osobom chorym na cukrzycę typu 2.
Cholesterol pod kontrolą
W badaniu przeprowadzonym wśród dzieci z hipercholesterolemią, czyli podwyższonym powyżej normy stężeniem cholesterolu w osoczu krwi, wykazano, że spożycie 3 g beta – glukanów dziennie, przez 4 tygodnie, zmniejszyło stężenie cholesterolu całkowitego o około 7 proc. Dowiedziono także, że stosowanie przez 40 dni diety zawierającej od 1 do 5 proc. beta – glukanów, może obniżyć stężenie cholesterolu całkowitego, aż o 39 proc, triglicerydów o 21 proc., a lipoprotein LDL cholesterolu o około 60 proc. Wykazano także podczas badań klinicznych, że obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego jest na poziomie od 4 do 15 proc. Warto tutaj zauważyć, że działanie hipocholesterolemiczne produktów owsianych było niezależne od zawartości tłuszczu i cholesterolu w diecie. Efekt obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego o 2 proc, a cholesterolu lipoprotein LDL o 5 proc. wykazano przy spożywaniu 3 g beta – glukanów dziennie, co jest równowartością ok. 2/3 filiżanki płatków owsianych lub otrąb.
Otręby owsiane warto jeść
Otręby to produkt niezwykle wartościowy. Jego dobroczynne działanie dla naszego organizmu jest niezaprzeczalne. Powodów, dla których każdego dnia powinny znaleźć się w naszym menu jest wiele, ale warto przytoczyć, chociaż kilka z nich:
– zmniejszają wchłanianie cholesterolu przyczyniając się do obniżenia jego poziomu we krwi,
– spowalniają wchłanianie cukrów i obniżają indeks glikemiczny posiłku,
– usuwają z organizmu kwasy żółciowe, toksyny i metale ciężkie,
– poprawiają odporność immunologiczną,
– regulują ciśnienie krwi,
– zapobiegają powstawaniu zakrzepów,
– są niezbędne w leczeniu i profilaktyce miażdżycy,
– działają ochronnie na śluzówkę jelit,
– zapobiegają zaparciom,
– są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów egzogennych,
– przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu oraz poprawiają pamięć i koncentrację.
Neutralny smak otrąb pozwala na ich szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą być podstawą dla potraw słodkich i słonych, idealnie sprawdzają się, jako dodatek do zup i sałatek, czy po prostu składnik zdrowej przekąski w ciągu dnia.