Dlaczego trzeba myć owoce z targu?

autor: • 6 sierpnia 2019 • Najnowsze, ZdrowieKomentarze: (0)

Latem często wybieramy się na pobliski rynek, aby zaopatrzyć się w sezonowe owoce i warzywa. Słodkie truskawki, soczyste wiśnie czy ulubione borówki kuszą nas z każdego straganu. Zazwyczaj nie zdążymy jeszcze dotrzeć do domu, a już spróbujemy kilku owoców. Takie zachowanie może jednak odbić się na naszym zdrowiu. Zawsze powinniśmy myć kupione na targu warzywa i owoce.

Musimy pamiętać, że brud nie powinien nam się kojarzyć jedynie z widocznymi zabrudzeniami. Poprzez dotyk różnego rodzaju przedmiotów (klamek, poręczy, banknotów), czy spożywanie niemytych warzyw i owoców możemy przenieść wiele chorobotwórczych bakterii, wirusów czy grzybów wprost do naszego organizmu. Mogą one powodować bakteryjne lub wirusowe zapalenia jamy ustnej, opryszczkę oraz szereg innych następstw zdrowotnych. Zobaczcie co zrobić, aby uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji.

Choroby brudnych rąk

Soczyste i kolorowe owoce, zachwycają swoim wyglądem i często nie możemy powstrzymać się od natychmiastowej degustacji. Niestety, mimo tego, że wyglądają pięknie i zdrowo, na ich powierzchni mogą znajdować się niewidoczne gołym okiem bakterie, wirusy, grzyby oraz szkodliwe środki ochrony roślin, toksyczne dla naszego organizmu. Dlatego po przyjściu do domu należy je umyć, gdyż mogą wywoływać problemy żołądkowe, zatrucia czy alergie.

Nie robiąc tego przenosimy szkodliwe czynniki na ręce. Nie zapominajmy także o owocach, które obieramy ze skórki, jak np. banany czy cytrusy – je również należy dokładnie umyć. Dotykając ich skórki (np. przy obieraniu) i tak przenosimy na dłonie substancje, które później trafiają do naszego organizmu. Zwróćmy też szczególną uwagę na dzieci – pozostawione na stole niemyte owoce mogą szybko stać się przyczyną wielu schorzeń.

Odpowiednia higiena

Pamiętajmy, że opłukanie owoców w zimnej wodzie nie przyniesie oczekiwanych rezultatów – należy je dokładnie umyć pod ciepłą, bieżącą wodą. Tymi samymi zasadami powinniśmy kierować się przy higienie rąk – dotknięcie klamki czy monet może spowodować przeniesienie chorobotwórczych bakterii do naszego organizmu przy okazji spożywania np. przekąski.

Podstawą higieny rąk jest używanie mydła i ciepłej wody. Dokładne ich mycie zwłaszcza między palcami i pod paznokciami, gdzie gromadzi się najwięcej drobnoustrojów chorobotwórczych, jest niezwykle ważne. Czas mycia rąk również ma znaczenie. Minimalny to pół minuty. Idealnie byłoby używać do mycia płynów dezynfekujących, które powodują, że nasze ręce będą „jeszcze czystsze”.

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *