Dieta śródziemnomorska korzystnie wpływa na długość życia starszych osób – informuje „British Journal of Nutrition”.
Naukowcy z Instituto Neurologico Mediterraneo IRCCS NEUROMED w Molise (Włochy) przeanalizowali zależność pomiędzy tradycyjną dietą śródziemnomorską a śmiertelnością w oparciu o ośmioletnią obserwację ponad 5 tys. osób powyżej 65.roku życia, uczestniczących w badaniu Moli-sani Study.
Oprócz danych pochodzących od uczestników badania Moli-sani, badacze przeanalizowali również sześć innych badań epidemiologicznych opublikowanych w kilku krajach. Wzięło w nich udział łącznie 12 tys. osób powyżej 65. roku życia. Wyniki wyraźnie wskazują, że dieta śródziemnomorska znacznie zmniejsza ryzyko śmiertelności u osób starszych. Efekt ten utrzymuje się pomimo faktu, że dieta śródziemnomorska zmieniła się znacznie z biegiem lat – wiele produktów pochodzi z supermarketów. Także styl życia jest obecnie odmienny niż w przypadku dawnych śródziemnomorskich rolników.
„Nowością naszych badań jest skupienie naszej uwagi na populacji powyżej 65 lat” – mówi Marialaura Bonaccio, epidemiolog i pierwsza autorka badania. „Wiedzieliśmy już, że dieta śródziemnomorska jest w stanie zmniejszyć ryzyko śmiertelności w populacji ogólnej, ale nie wiedzieliśmy, czy będzie to dotyczyło osób starszych. Jednak dane z badania Moli-sani wyraźnie pokazują, że tradycyjna dieta śródziemnomorska (bogata w owoce, warzywa, ryby, rośliny strączkowe, oliwę z oliwek i zboża, o niskiej zawartości mięsa i produktów mlecznych, przy umiarkowanym spożyciu wina podczas posiłków), wiąże się z 25-procentową redukcją śmiertelności z wszystkich przyczyn. Efekt utrzymuje się również jeśli weźmiemy pod uwagę śmiertelność sercowo-naczyniową lub mózgowo-naczyniową” – wyjaśnia.
Im bardziej dieta badanych osób zbliżona była do śródziemnomorskiej, tym niższe okazywało się ryzyko śmiertelności.
Żywność, która zapewnia najlepszą ochronę w ramach śródziemnomorskiego modelu diety, zawiera wysoki poziom jednonienasyconych tłuszczów (obecnych zwłaszcza w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia) i rybach, ale cechuje ją także umiarkowane spożycie alkoholu.
Źródło: PAP – Nauka w Polsce