Czekoladowe muffiny

autor: • 17 lipca 2014 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Dziś proponujemy Wam słodkie, czekoladowe muffiny w zdrowej i niskokalorycznej wersji. Może ktoś spróbuje zaserwować tego rodzaju deser na świątecznym stole

Dietetyczne czekoladowo-cynamonowe muffiny:

Składniki:
– 4 białka
– 1 żółtko
– 3 łyżeczki oleju kokosowego
– 4 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 1 łyżka mąki pszennej
– 8 łyżek otrębów owsianych
– 4 łyżki beztłuszczowego twarożku
– 3/4 szklanki naturalnego mleka sojowego
– łyżeczka cynamonu
– 2 łyżeczki gorzkiego kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/4 szklanki orzechów włoskich
– stewia

Przygotowanie:
Białka ubić na pianę. Otręby, olej kokosowy, mąkę, proszek do pieczenia, twarożek, rozgniecioną stewię, żółtko, cynamon, kakao, mleko sojowe oraz 3/4 drobno posiekanych orzechów dokładnie wymieszać (w razie konieczności podlać odrobiną wody). Połączyć z ubitą pianą, umieścić w foremkach, posypać pozostałą częścią orzechów i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25-20 minut.

Z podanego przepisu powstanie około 5 muffinów

Kaloryczność (jednej sztuki): 144 kcal
Białko: 9g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 9 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *