Cynamon łagodzi skutki diety wysokotłuszczowej

autor: • 19 maja 2017 • KuchniaKomentarze: (0)

Spożywanie cynamonu zmniejsza ryzyko powstawania uszkodzeń spowodowanych spożywaniem produktów o dużej zawartości tłuszczu – zawiadamiają naukowcy. Amerykańscy, rzecz jasna!

Wyniki badania dotyczące ochronnych właściwości cynamonu zaprezentowano na konferencji American Heart Association’s Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology/Peripheral Vascular Disease 2017 Scientific Sessions, która odbyła się w dniach 4-6 maja w Minneapolis (USA).

Badanie zostało przeprowadzone na szczurach, które przez 12 tygodni były karmione wysokotłuszczową dietą. Część zwierząt otrzymywało w tym czasie dodatek w postaci suplementów z cynamonem.

Pod koniec badania okazało się, że szczury, które spożywały cynamon, ważyły mniej, miały mniej tłuszczu w okolicy brzucha i zdrowszy poziom cukru, insuliny oraz tłuszczu w całym organizmie – niż gryzonie obywające się bez cynamonu.

W dodatku zwierzęta karmione cynamonem posiadały mniej cząsteczek odpowiedzialnych za składowanie tłuszczu, a także więcej molekuł antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych, co sprawiało, że były bardziej odporne na działanie stresu.

Na podstawie wyników eksperymentu badacze wysnuli wniosek, że cynamon redukuje szkodliwe skutki stosowania wysokotłuszczowej diety.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *