Święta Bożego Narodzenia za pasem, dlatego już najwyższa pora na to, aby ustalić menu na świąteczny stół. Szczególne miejsce zajmują na owym stole słodkości, których i w Twoim domu nie może zabraknąć.
Właśnie na nie czekają nie tylko najmłodsi krytycy kulinarni, ale też ci nieco starsi. Zapewne w planach masz upieczenie pysznego sernika, który jest głównym bohaterem wielu różnych okazji, ale dodatkowo chcesz zrobić coś jeszcze – coś, co podbije serca Twoich bliskich i wprost oszołomi ich podniebienia.
Nie masz pomysłu na żaden oryginalny deser? Nic straconego – krem z orzechami laskowymi Nutella przychodzi z pomocą i prezentuje trzy niebanalne świąteczne desery, które bez cienia wątpliwości oczarują każdego, kto ich skosztuje!
Pomarańczowa świąteczna babka z Nutellą®
Babka sprawdzi się doskonale niezależnie od okazji. Dzięki dodatkowi cytrusów wprost idealnie natomiast wpisuje się w bożonarodzeniowy klimat. Jej wykonanie nie jest szczególnie trudne i co najważniejsze, zajmuje niewiele czasu (łącznie z pieczeniem około 1 godzinę i 40 minut).
Potrzebne składniki:
- 3 jajka
- 260 g cukru
- 3 średniej wielkości pomarańcze
- 1 średniej wielkości cytryna
- 85 g jogurtu
- 115 g roztopionego masła
- 175 g mąki
- 35 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki (7 g) proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150g Nutelli®
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Najpierw ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dokładnie umyj jedną pomarańczę i cytrynę. Zetrzyj z nich skórkę, wyciśnij 80 ml soku z pomarańczy i 30 ml soku z cytryny. Sok i skórki połącz z jogurtem oraz roztopionym masłem. Połącz sok oraz jogurt z masą z jajek i cukru.
Przesiej mąkę, dodaj do niej proszek do pieczenia, sól i migdały. Połącz ostrożnie składniki mokre z suchymi i wymieszaj dokładnie – musi powstać jednolita masa. Do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na babkę wlej ciasto. Włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez około 30-35 minut. Wyjmij babkę dopiero, gdy ciasto przestygnie, bo w przeciwnym wypadku może się połamać. Przekrój je na pół i posmaruj kremem z orzechami laskowymi Nutella (około 100 g), złóż w całość. Pozostałą część Nutelli rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią babkę, a na koniec udekoruj kandyzowaną skórką pomarańczową.
Świąteczna strucla z Nutellą®
Kolejna wyjątkowa propozycja – świąteczna strucla. Nieco wymagający przepis, ale bez wątpienia sobie z nim poradzisz, a trudy przygotowania z całą pewnością zostaną Ci wynagrodzone, gdy tylko ujrzysz efekt końcowy!
Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 7 g świeżych drożdży
- 110 ml mleka
- 220 g mąki
- 20 g cukru
- ½ łyżeczki (3 g) soli
- skórka z połowy cytryny
- 100 g miękkiego masła
Mieszanka owocowa:
- 150 ml soku jabłkowego
- 100 g rodzynek
- 20 g prażonych i posiekanych orzechów laskowych
- 40 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- 150 g kremu Nutella®
- 30 g roztopionego masła
- cukier puder
Zacznij od podgrzania soku jabłkowego. Kiedy będzie gorący, dodaj do niego rodzynki i odstaw. W oddzielnym naczyniu rozpuść drożdże w mleku, dodaj do nich cukier, mąkę, skórkę z cytryny i sól. Wymieszaj, przełóż na stolnicę i wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Dodawaj po odrobinie masła i nadal wyrabiaj.
Wyciągnij rodzynki z soku, dodaj do nich wcześniej przygotowaną lub kupioną skórkę kandyzowaną z cytryny i pomarańczy oraz orzechy laskowe. Połącz mieszankę owocową z ciastem. Przykryj miskę z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na dwie godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie. Kiedy tak się stanie, włóż je jeszcze na godzinę do lodówki.
Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na kształt kwadratu (20×20 cm), a następnie złóż je na połowę i przenieś na blachę wyłożoną pergaminem. Zmniejsz temperaturę do 180 st. C, włóż ciasto i piecz przez około 40 minut. Kiedy strucla wyschnie, przekrój ją na pół, posmaruj kremem z orzechami laskowymi Nutella i złóż ponownie. Wierzch posmaruj odrobiną stopionego masła i posyp cukrem pudrem.
Plecione brioszki cynamonowe z Nutellą®
Brioszki cynamonowe to wyjątkowo ciekawy, bardzo świąteczny deser, który na pewno zachwyci wszystkich gości.
Potrzebne składniki (na 8 brioszek):
- 6 g świeżych drożdży
- 70 ml pełnotłustego mleka
- 3 jajka
- 270 g mąki
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka (5 g) soli
- 180 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka (7 g) cynamonu
- 120 g Nutelli®
Zacznij od pokruszenia drożdży i zalania ich mlekiem – odstaw je na 20 minut. Po tym czasie wymieszaj dokładnie drożdże, dodaj do nich mąkę, 2 jajka, sól i cukier (35 g). Mieszaj składniki tak długo, aż się połączą. Następnie wyrabiaj ciasto przez około 15 minut, aż uzyskasz jednolitą masę. Dodawaj masło (70 g) w małych porcjach i nadal zagniataj ciasto. Przełóż ciasto do czystej miski, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Kiedy ciasto podwoi objętość, umieść je na kolejną godzinę w lodówce.
W tym czasie połącz ze sobą pozostałe składniki – masło, cynamon, cukier. Dwie blachy do pieczenia wyłóż pergaminem. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na prostokąt (30×40 cm). 2/3 ciasta posmaruj masłem wymieszanym z cynamonem i cukrem. Złóż ciasto – część nieposmarowana masłem musi się znaleźć na części posmarowanej. Ponownie złóż ciasto – 1/3 ciasta, która wystaje spod nieposmarowanej części musi znaleźć się na wierzchu.
Pokrój ciasto na 8 długich pasków. Każdy z nich zwiń ciasno w węzeł. Wyłóż brioszki na blasze w taki sposób, aby zakończenia węzłów znajdowały się na spodzie. Ponownie przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na dwie godziny.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Roztrzep pozostałe jajko i posmaruj nim brioszki. Włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, przekrój każdą brioszkę, posmaruj kremem z orzechami laskowymi Nutellą (na każdą po 15 g) i złóż ponownie. Gotowe!