Składniki:
– 60 g ryżu jaśminowego
– 120 ml mleczka kokosowego
– 2 łyżeczki oleju kokosowego
– 50 ml soku z granatu
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 1 żółtko
– 100 g mrożonych truskawek
– 1/2 pomarańczy
– 2 łyżeczki nasion Chia
– 3 – 4 łyżeczki erytrytolu
Przygotowanie:
Ryż ugotować w wodzie z 1 łyżeczką oleju kokosowego. Tuż po ugotowaniu, dodać pozostałą część oleju oraz erytrytol, a następnie wymieszać i zostawić do przestygnięcia na 2 – 3 minuty. Mleczko kokosowe połączyć z cynamonem, sokiem z granatu i żółtkiem, a następnie zmiksować na jednolitą masę. Gotową masą polać ryż, dodać kawałki pomarańczy oraz rozmrożone truskawki i posypać nasionami Chia.
Kaloryczność: 664 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcz: 36 g
Węglowodany: 73 g