Każdy miłośnik kuchni azjatyckiej i meksykańskiej oszaleje na punkcie tego dania. Pyszna marynata teriyaki połączona z praktyczną formą burrito to gwarancja wygodnego i niezwykle pysznego lunchu w formie „to go”. W sosie teryaki możemy przygotować każdy rodzaj mięsa, od kurczaka po wołowinę, a nawet rybę.
Bazą do przyrządzenia tej potrawy jest samodzielnie wykonany sos oraz tortilla pszenna, zwykle „kupna”. Warto pamiętać, że na przygotowanie teriyaki burrito należy zarezerwować trochę czasu – aby mięso nabrało odpowiedniego aromatu trzeba pozostawić je na kilka godzin w marynacie. Jednak niesamowity smak potrawy z pewnością wynagrodzi to oczekiwanie.
Kurczaka, w porównaniu z innymi mięsami, nie trzeba aż tak długo marynować. Tutaj wystarczą 2-3 godziny, aby marynata nadała potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.
Składniki:
- tortilla pszenna
- pierś z kurczaka
- papryka czerwona
- kukurydza z puszki
- czerwona cebula
- awokado
- pół limonki
- szklanka sosu sojowego
- 1/3 szklanki miodu
- łyżka startego świeżego imbiru
- 3 łyżki octu balsamicznego
- pół szklanki oleju
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie: Sos sojowy, miód, imbir, ocet, olej i dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku dokładnie mieszamy. Mięso kroimy w paski i marynujemy w sosie przez 3 godziny. Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i blendujemy z sokiem z limonki oraz ząbkiem czosnku na jednolitą masę. Cebulę i paprykę kroimy w paski, a następnie podsmażamy na patelni. Dodajemy kurczaka z kilkoma łyżkami marynaty. Tortille podgrzewamy przez kilkanaście sekund w mikrofali lub na patelni. Smarujemy tortille guacamole z awokado, kładziemy mieszankę z kurczakiem i odsączoną kukurydze. Zawijamy i podajemy na ciepło.
Smacznego!