Azjatycki twist – teriyaki burrito

autor: • 19 czerwca 2024 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Każdy miłośnik kuchni azjatyckiej i meksykańskiej oszaleje na punkcie tego dania. Pyszna marynata teriyaki połączona z praktyczną formą burrito to gwarancja wygodnego i niezwykle pysznego lunchu w formie „to go”. W sosie teryaki możemy przygotować każdy rodzaj mięsa, od kurczaka po wołowinę, a nawet rybę.

Bazą do przyrządzenia tej potrawy jest samodzielnie wykonany sos oraz tortilla pszenna, zwykle „kupna”. Warto pamiętać, że na przygotowanie teriyaki burrito należy zarezerwować trochę czasu – aby mięso nabrało odpowiedniego aromatu trzeba pozostawić je na kilka godzin w marynacie. Jednak niesamowity smak potrawy z pewnością wynagrodzi to oczekiwanie.

Kurczaka, w porównaniu z innymi mięsami, nie trzeba aż tak długo marynować. Tutaj wystarczą 2-3 godziny, aby marynata nadała potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.

Składniki:

  • tortilla pszenna
  • pierś z kurczaka
  • papryka czerwona
  • kukurydza z puszki
  • czerwona cebula
  • awokado
  • pół limonki
  • szklanka sosu sojowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • łyżka startego świeżego imbiru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • pół szklanki oleju
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie: Sos sojowy, miód, imbir, ocet, olej i dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku dokładnie mieszamy. Mięso kroimy w paski i marynujemy w sosie przez 3 godziny. Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i blendujemy z sokiem z limonki oraz ząbkiem czosnku na jednolitą masę. Cebulę i paprykę kroimy w paski, a następnie podsmażamy na patelni. Dodajemy kurczaka z kilkoma łyżkami marynaty. Tortille podgrzewamy przez kilkanaście sekund w mikrofali lub na patelni. Smarujemy tortille guacamole z awokado, kładziemy mieszankę z kurczakiem i odsączoną kukurydze. Zawijamy i podajemy na ciepło.

Smacznego!

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *