Nie tylko zachwyci gości, ale jest też bardzo łatwa w przygotowaniu. Karpatka to jedno z najpopularniejszych ciast, które dziś proponujemy w nowym wydaniu – z różem i różą!
W grudniu 2018, Instytut Pantone już po raz dwudziesty wybrał kolor nadchodzącego roku. W 2019 za najbardziej modny uznano odcień 16-1546 Living Coral, czyli słoneczny koral, który wielu może kojarzyć się z ciepłym odcieniem różu. Jaki jest ten kolor? „Afirmatywny, energetyczny, towarzyski, porywający, zachęcający do beztroskiej aktywności, ucieleśniający naszą wrodzoną potrzebę optymizmu i radosnych poszukiwań”.
Jeżeli więc planujecie wesołe popołudnie z przyjaciółmi, warto przygotować poczęstunek inspirowany tym kolorem. Arbuzy, maliny, wiśnie, w które można zaopatrzyć się na lokalnym ryneczku, mogą stanowić nie lada inspirację. Można też pójść o krok dalej i przygotować pyszny deser w nowej, różowej odsłonie! Oto przepis na różaną i różową karpatkę:
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta karpatka
- 250 ml wody
- 125 g margaryny
- 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
- szczypta czerwonego spożywczego barwnika w proszku
Nadzienie:
- 500 ml mleka
- 200 g masła lub margaryny
- aromat różany
- 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym
- 50 g marmolady różanej
Dekoracja:
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie dowolnej posypki
Przygotowanie: Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 220oC (bez termoobiegu). Dwie blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i odrobinę barwnika spożywczego, rozcierając masę. Gdy ostygnie, wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze. Następnie, pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Gdy otrzymamy gładką konsystencję, krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem. Marmoladę rozpuszczamy w 500 ml wody i gotujemy, a następnie zdejmujemy z ognia i czekamy 5 minut, aż lekko się wystudzi. Do gorącego płynu wsypujemy 2 galaretki i mieszamy, a później odstawiamy do wystudzenia. Dolną warstwę ostudzonego ciasta wykładamy połową przygotowanego kremu. Kładziemy na nim schłodzoną, gęstą masę różaną, a na koniec pozostałą część kremu. Wierzch ciasta przykrywamy górną warstwą ciasta i posypujemy cukrem pudrem.
Czy może być coś bardziej romantycznego i smacznego niż patera różowego ciasta?
Źródło przepisu: 38 PR